fbpx

Японските новогодишни специалитети (9 рецепти)

Ошогацу (お正月), или японската Нова година, е един от най-важните празници в страната. Японската Нова година – празненствата за ōmisoka – е доста различна от тези в Европа. Ōmisoka не е връхната точка на новогодишните празненства, а по-скоро началото, така че тържествата са много по-сдържани. Японската Нова година започва със звън на камбани в будистките храмове, а не със зрелищни фойерверки. Във всеки храм в страната голямата камбана се бие 108 пъти. Вярва се, че с всеки удар на камбаната алчността на човечество напуска Земята, позволявайки на всеки да започне новата година свободен от грях и страдание. Много японци използват това като възможност за hatsumōde (初詣) – първото им посещение в храма за годината – за да могат да се молят за здраве и щастие през следващите дванадесет месеца.

Oshōgatsu (お正月) – Нова Година в Япония

“Акемашите омедето гозаимасу” или “あけましておめでとうございます” е пожеланието за “Честита Нова Година!” на японски. Но знаете ли, че японската Нова година, всъщност, има повече общо с европейските коледни празници, отколкото с нашите новогодишни партита? Това е най-важният семеен празник за годината, децата получават подаръци и има много ядене и пиене на трапезата. Осечи-рьори – японското новогодишно ястие, е добре установена традиция и един от най-важните кулинарни ритуали в Япония. Ястието се състои от различни специалитети и деликатеси, подредени декоративно в красива кутия (джю-бако), която е подобна на бенто кутията. Осечи-рьори се приготвя предварително, преди Нова година, така че никой да не прекарва първите дни на новата година в кухнята.

Всяка храна носи своето специално послание

Не само обичаят е важен за японците: отделните ястия и хапки, които се сервират в новогодишните кутии, също са пълни със символика. Това е така, защото на всяка от различните храни в осечи-рьори се приписват различни положителни характеристики. Кутиите символизират желанието щастие и благоденствие да изпълват новата година, малко по малко, хапка по хапка. Печената на солена скара ципура (тай но шиояки), например, се счита за особено късметлийска храна, докато херингата (казу но ко) се смята, че гарантира здраво потомство през новата година. Морските водорасли символизират радостта, докато черните соеви зърна носят добро здраве. Ozōni – супа, приготвена с оризови питки мочи, също е популярна, тъй като яденето на мочи на Нова година символизира дълголетие, издръжливост и добро здраве.

Осечи-рьори през 2022-ра

Традицията на осечи-рьори датира от над хиляда години. Класическите специалитети осечи включват датемаки (сладък навит омлет), кури кинтон (захаросани кестени със сладък картоф), kuromame (сладка черна соя) и су ренкон (корен от лотос). Когато става въпрос за сервиране на тези традиционни малки, студени деликатеси – които изглеждат толкова красиво в кутиите си, колкото са и вкусни – хората все повече добавят модерен акцент към ритуала осечи-рьори. Съвременните съставки включват печено телешко месо и салата или пържени китайски храни. Има много вариации. Страхотен подход е да приготвите и разнообразие от нашите различни джапаси, вкусно подправени с нашите Kikkoman сосове, разбира се. Те са идеалното допълнение за японските новогодишни специалитети!

Ето и нашата празична селекция:

Терияки шишчета

Kikkoman рулца

Скариди с портокалово масло

Домашен сечуански сос и коктейлни кюфтенца

Мисо супа

Рамен със спанак

Телешко карпачо

Новогодишно парфе с пикантни портокали и дзабайоне

PANKO шоколадов чийзкейк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *