Детайли
Порции
6
Време за приготвяне
50 минути
Калории
4186 kJ / 1000 kcal
Дзабайоне, забайоне или сабайон (zabaione) е италиански кремообразен десерт за лъжичка, направен от жълтък, захар и сладко или греяно вино. Понякога се приготвя и с коняк, а най-добре е да имате Марсала. Може да заместите алкохола с малка чашка силно кафе. Дзабайоне е популярен освен в Италия и във Венецуела, Франция, Аржентина.
Съставки за сиропа
6 с.л. мед
сокът от 1 лайм
120 г масло
Съставки за парфето
3 с.л. вода
100 г захар
65 г белтък
мед и Kikkoman Терияки соев сос със сусам на вкус
100-120 г бита сметана
Съставки за портокалите
200 мл портокалов пресен сок
80 г захар
20 г мед
2 карамфила
1 звездички анасон
1 п. ванилия
1/2 каналена пръчка
вътрешността на 4 поротокала
Съставки за крем дзабайоне
1 звездичка анасон
1 шушулки кардамон
1/4 канелена пръчка
2 карамфила
60 мл греяно вино
40 г захар
2 жълтъка
Приготвяне
- За да направите сиропа от мед и соев сос, сложете меда и Kikkoman Терияки соев сос със сусам в тиган и заедно със сока от лайм леко затоплете, докато не получите сиропирана консистенция. Добавете маслото и разбийте, докато всички съставки се смесят. Поставете сиропа в хладилника да се охлади.
- СЪВЕТ: Сиропът трябва да бъде охладен добре, преди да го използвате в следващите стъпки от рецептата, така че е най-добре да се подготвите един ден предварително.
- За да направите парфето, сложете 50 мл вода и 75 г захар да заврят в тиган. Междувременно поставете останалата захар и белтъците в купа и използвайте кухненски робот или ръчна бъркалка, за да разбиете до гъста смес. Бавно добавете захарната смес, като разбърквате непрекъснато, така че съставките да увеличат обема си. След това добавете мед и Kikkoman Терияки соев сос със сусам много бавно. Сложете сместа за парфе в купички и замразете преди сервиране.
- За да приготвите пикантните портокали, комбинирайте всички съставки с изключение на портокалите в тиган. Оставете ги да заврат за кратко, след това ги покрийте и оставете да поемат от аромата на сместа за около 15-ина минути. Обелете портокалите с нож, за да отстраните всичко, освен месестата вътрешност. След това ги оставете да се мариноват в хладка течност за една нощ. Нарежете портокалите преди сервиране.
- За да приготвите крема дзабайоне с греяно вино, смачкайте подправките с хаванче и ги сложете в тиган с червеното вино. Загрейте течността (не оставяйте да заври!), а след това покрийте и оставете да поеме от аромата на сместа за около 10 минути. След това на водна баня сложете захарта и жълтъците и започнете да бъркате, докато сместа се сгъсти до лека и пухкава консистенция, подобна на крем. Сервирайте крема топъл.
- СЪВЕТ: по желание, може да сервирате крема с бишкоти и украсен с малко настърган черен шоколад.