fbpx
парфе рецепта

Новогодишно парфе с пикантни портокали и дзабайоне

Детайли

Порции

6

Време за приготвяне

50 минути

Калории

4186 kJ / 1000 kcal

Дзабайоне, забайоне или сабайон (zabaione) е италиански кремообразен десерт за лъжичка, направен от жълтък, захар и сладко или греяно вино. Понякога се приготвя и с коняк, а най-добре е да имате Марсала. Може да заместите алкохола с малка чашка силно кафе. Дзабайоне е популярен освен в Италия и във Венецуела, Франция, Аржентина.

Съставки за сиропа

Съставки за парфето

Съставки за портокалите

  • 200 мл портокалов пресен сок

  • 80 г захар

  • 20 г мед

  • 2 карамфила

  • 1 звездички анасон

  • 1 п. ванилия

  • 1/2 каналена пръчка

  • вътрешността на 4 поротокала

Съставки за крем дзабайоне

  • 1 звездичка анасон

  • 1 шушулки кардамон

  • 1/4 канелена пръчка

  • 2 карамфила

  • 60 мл греяно вино

  • 40 г захар

  • 2 жълтъка

Приготвяне

  • За да направите сиропа от мед и соев сос, сложете меда и Kikkoman Терияки соев сос със сусам в тиган и заедно със сока от лайм леко затоплете, докато не получите сиропирана консистенция. Добавете маслото и разбийте, докато всички съставки се смесят. Поставете сиропа в хладилника да се охлади.
  • СЪВЕТ: Сиропът трябва да бъде охладен добре, преди да го използвате в следващите стъпки от рецептата, така че е най-добре да се подготвите един ден предварително.
  • За да направите парфето, сложете 50 мл вода и 75 г захар да заврят в тиган. Междувременно поставете останалата захар и белтъците в купа и използвайте кухненски робот или ръчна бъркалка, за да разбиете до гъста смес. Бавно добавете захарната смес, като разбърквате непрекъснато, така че съставките да увеличат обема си. След това добавете мед и Kikkoman Терияки соев сос със сусам много бавно. Сложете сместа за парфе в купички и замразете преди сервиране.
  • За да приготвите пикантните портокали, комбинирайте всички съставки с изключение на портокалите в тиган. Оставете ги да заврат за кратко, след това ги покрийте и оставете да поемат от аромата на сместа за около 15-ина минути. Обелете портокалите с нож, за да отстраните всичко, освен месестата вътрешност. След това ги оставете да се мариноват в хладка течност за една нощ. Нарежете портокалите преди сервиране.
  • За да приготвите крема дзабайоне с греяно вино, смачкайте подправките с хаванче и ги сложете в тиган с червеното вино. Загрейте течността (не оставяйте да заври!), а след това покрийте и оставете да поеме от аромата на сместа за около 10 минути. След това на водна баня сложете захарта и жълтъците и започнете да бъркате, докато сместа се сгъсти до лека и пухкава консистенция, подобна на крем. Сервирайте крема топъл.
  • СЪВЕТ: по желание, може да сервирате крема с бишкоти и украсен с малко настърган черен шоколад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *