fbpx

Рецепти за Коледните пости по японски

vegetables

От вчера, 14 ноември 2016, започнаха Коледните пости.  Какво ще кажете да ги приложим с ястия в японски стил. Важното е да са рецепти без месо, мляко и яйца. Според традиционния християнски възглед храненето с лека храна, без месни и млечни продукти, трябва да се съчетае с успокояване на емоциите и ума. Разбира се, знам, че това е трудно постижимо в условията на модерен градски живот, когато работим и имаме социални задължения. Но признавам, че винаги съм се възхищавала на монасите, които го правят.

Сега конкретните ми съвети: от японската кухня са подходящи рецептите с тофу, вегетарианско суши, кюфтета с ориз и зеленчуци, ориз или нудъли със зеленчуци и всякакви варианти на зеленчуци, сготвени на супа, салата или основно ястие. Ежедневно – вместо краве мляко може да ползвате кокосово, бадемово или овесено, а вместо сметана – кокосова/бадемова сметана.

risoto

И още един жокер: за да разнообразявате менюто си – всеки ден яжте храни/гответе ястия с продукти с различен цвят. Така ще сте сигурни, че приемате разнообразни хранителни вещества и се храните здравословно.

Ето и моите 7 фаворита с Кикоман соев сос:

Зеленчуково суши във фунийка

Зелен боб с японски сос

Тофу

 Зеленчуци с оризови спагети

Печена тиква с кокосово песто

Люта супа от грах с Кикоман соев сос – като пропускаме шунката

Азиатска супа с тиква

И едно бонус: Не мога да не припомня пържения ориз за вегани на японския готвач г-н Кийоши Хайамизу
и любимите ми:  Зеленчукови кюфтета с праз и соев сос.

Приятен апетит!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *