От вчера, 14 ноември 2016, започнаха Коледните пости. Какво ще кажете да ги приложим с ястия в японски стил. Важното е да са рецепти без месо, мляко и яйца. Според традиционния християнски възглед храненето с лека храна, без месни и млечни продукти, трябва да се съчетае с успокояване на емоциите и ума. Разбира се, знам, че това е трудно постижимо в условията на модерен градски живот, когато работим и имаме социални задължения. Но признавам, че винаги съм се възхищавала на монасите, които го правят.
Сега конкретните ми съвети: от японската кухня са подходящи рецептите с тофу, вегетарианско суши, кюфтета с ориз и зеленчуци, ориз или нудъли със зеленчуци и всякакви варианти на зеленчуци, сготвени на супа, салата или основно ястие. Ежедневно – вместо краве мляко може да ползвате кокосово, бадемово или овесено, а вместо сметана – кокосова/бадемова сметана.
И още един жокер: за да разнообразявате менюто си – всеки ден яжте храни/гответе ястия с продукти с различен цвят. Така ще сте сигурни, че приемате разнообразни хранителни вещества и се храните здравословно.
Ето и моите 7 фаворита с Кикоман соев сос:
Люта супа от грах с Кикоман соев сос – като пропускаме шунката
И едно бонус: Не мога да не припомня пържения ориз за вегани на японския готвач г-н Кийоши Хайамизу
и любимите ми: Зеленчукови кюфтета с праз и соев сос.
Приятен апетит!