Понеже днес е понеделник, припомням ви световната инициатива “Понеделник без месо” и затова днес ще готвя “Пържен ориз за вегани”. Рецептата и снимките са от кулинарната демонстрация на Японска кухня на японския готвач г-н Кийоши Хайамизу. То се проведе в първия ден от Новата Китайска година, 8 февруари 2016, в Метро академия.
Продукти за за 2 порции:
Аспержи 3-4 бр. (можете да ги замените с праз)
Гъби 50 g (шийтаке или кладница)
Домати средно големи 1 бр. (около 100 g)
Зърна царевица 50 g (от кутия)
Рукола дребна 20 g
Дългозърнест ориз Uncle Ben´s 125 g
Уок сос Kikkoman 40 ml
Сол и пипер по 1 щипка
Растително масло 10 ml
Зехтин 10 ml
Начин на приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката (не добавяйте сол). Оставете ориза да се отцеди добре.
Обелете аспержите и ги нарежете напречно на тънки парчета. Нарежете гъбите на тънки парчета. Отстранете дръжките на доматите и ги разполовете. Нарежете доматите на малки парчета. Измийте руколата и нарежете на парчета с дължина около 5 cm.
В уок тиган загрейте зехтин и задушете аспержите и гъбите. Добавете зърната царевица, парчетата домати и запържете отново за кратко. Подправете леко със сол и пипер. Изсипете зеленчуците в чиния и ги поддържайте топли.
В уок тиган загрейте растителното масло и запържете ориза. Подправете с Кикоман уок сос. Добавете руколата, задушените зеленчуци и хубаво, но внимателно ги разбъркайте.