От две седмици не бях готвила супа. Разтърсих се и намерих една интересна рецепта – за Люта супа от грах. Главни участници в нея са: Кикоман оризов оцет и Кикоман соев сос. Вярвам, че ще ви хареса!
Продукти:
1 консерва грах
1 глава лук
1/2 ч.ч. нарязана целина
2 ч.л. зехтин
1 дафинов лист
2 скилидки чесън
2 моркова, нарязани на ситно
2 ч.л. Кикоман оризов оцет
Нарязана на кубчета шунка
3 с.л. Кикоман соев сос
По желание – лют червен пипер
Начин на приготвяне:
В голям тиган запържваме лука и целината, след това към тях добавяме 3 и половина чаши вода, граха и дафиновия лист, покриваме с капак и оставяме да врят на слаб котлон, като от време на време разбъркваме. Към сместа прибавяме чесъна, морковите и оцета и отново покриваме с капак докато всички зеленчуци не омекнат. Когато това стане, премахваме от котлона, добавяме шунката и соевия сос, отстраняваме дафиновия лист и поднасяме готовата супа подправена с малко лют червен пипер.
Припомням ви, че вече има Кикоман соев сос без глутен – Тамари соев сос за тези, които имат глутенова непоносимост.
За любопитните – още рецепти с грах:
Пикантно съчуанско пиле в уок тиган
Риба с грах по японски