fbpx

Пикантно съчуанско пиле в уок тиган

В какво настроение сте днес? Работно или ваканционно? Аз ще ви кажа, че след няколко часа ще бъдете в гладно настроение 🙂 Затова ви предлагам една виртуозна японска рецепта с китайски произход – с много продукти и с няколко стъпки на готвене. Но, не се плашете, защото всяка стъпка трае 1-2 минути, освен мариноването, което отнема 1 час. Ястието е колоритно и колоритно. За него ще ви трябва уок тиган, затова тук ви припомням особеностите на готвене с него. Остава да се захващаме за работа 🙂

Необходими продукти:

2 броя пилешки гърди, нарязани на ленти или на малки кубчетаsoev-sos-normal
1 с.л. ситно нарязан корен от джинджифил или джинджифил на прах
3 с.л. Кикоман соев сос
1 морков, нарязан като кибритени клечки
½ червена чушка, нарязана
75 г грах млад зелен боб, нарязан на две
4 стръка зелен лук, нарязан на парчета с дължина 2.5 см
50 г соеви кълнове
100 г несолено сурово кашу или фъстъци
2 сухи чили чушки, ситно нарязани /или по-малко, ако не обичате много люто/
½ с.л. пудра захар
1 с.л. оризов оцет

Начин на приготвяне:

Мариноваме пилето за 1 час или повече със смес от Кикоман соевия сос и джинджифила.
Загряваме уок тиган с ½ с.л. олио и пържим ядките за 1 минута или докато станат златисти. Изсушаваме ядките върху кухненска хартия и ги оставяме настрана.
Намаляваме котлона на средна температура. Добавяме в тигана 1 с.л. олио. Слагаме пилешкото месо, заедно с марината и готвим около 3 минути. Изваждаме пилешкото, отцеждаме ме го върху кухненска хартия и го оставяме настрана.
Добявяме останалото олио в уок тигана и пържим моркова и чушката за 2 минути. Добавяме зеления боб и зеления лук и пържим още 1 минута. Накрая добавяме соевите кълнове и пържим още 1 минута.
Връщаме пилешкото в тигана заедно с кашуто, морковите и чушката. Поръсваме със захар и оризовия оцет и разбъркваме добре всички продукти. Готвим още 2 минути. По желание можем да добавим допълнително още малко Кикоман соев сос.

Сервираме ястието топло с ориз, подправен с Кикоман соев сос.

 

 

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *