Една приятелка ми каза, че особено през топлите летни месеци много обича да приготвя и да хапва суши у дома със семейството и приятелите й. Защото: готви се лесно и бързо, ефектно е, вкусно е, може да сложи плънка по желание според вкуса на всеки и не прекарва много време в кухнята пред горещата печка. Винаги сервира суши менюто с качествен соев сос – Kikkoman – класик, лайт или Тамари – без глутен.
Ето и днешната и рецепта за зеленчуково суши във фунийка:
1/2 ч.ч. предварително сварен суши ориз. Може да си припомните как се приготвя ТУК.
1 лист водорасли нори
1-2 шепи нарязани зеленчуци – любимите ви. Това може да бъдат: червен лук, краставица, морков, червена и зелена чушка, авокадо, маслина. Всички нарязани на дълги и тънки пръчици.
1 с.л. Kikkoman соев сос
Начин на приготвяне:
Нарязваме листа нори на две половини, като поставяме лъскавата му страна с лице към масата. Разпределяме върху листа нори около 1/4 от чаената часа ориз на тънък слой. Отгоре и по средата слагаме любимите си зеленчуци. Започваме да навиваме листа от левия ъгъл докато получим фунийка.
Сервираме с Kikkoman. И с усмивка.
Припомням:
Суши уроци: Зеленчуци и подправки