fbpx

7 суши тайни

Суши мания, суши революция, суши мода – ако вие сте сред любителите на това традиционно японско ястие, ето какво може би не знаете за него:

1. Не е задължително суши да се яде с пръчици. Сигурно много пъти ви се е случвало да изпуснете рулцето суши в соевия сос и да се опитвате с пръчиците да го вземете отново. Не се притеснявайте, можете да ядете суши и с ръце.

2. Суши с риба тон или сьомга съвсем не са най-популярните в Япония. Причината е, че тези риби бързо се развалят. Най-често суши се прави със бяла риба, сиг или октопод. Има ценители, които предпочитат да ядат суши с живи октоподи, чието месо се свива в конвулсии в ролцето.

3. Вегетарианците също се наслаждават на традиционното японско ястие – има суши само със зеленчуци, тофу, ориз и натто.

4. Уасаби  е една от добавките, с които се сервира суши. Приготвя на основата на хрян, подправки и оцветители.  В Япония се продава във вид на прах и в готов вид – в тубичка в супермаркетите.

5. Джинджифилът  служи за неутрализация на вкуса. Затова между два различни вида суши, хапнете малко от него.

6. Много от храните в японската кухня, част от които участват и суши, се правят с ферментация: соевият сос, натто – ферментирали соеви зърна, използва се в много ястия, включително завито като суши с добавен ориз; мисо и др.

7. В Япония най-често готвачите на суши в ресторантите са мъже. Много заведения отказват да назначават жени готвачи. Причината – жените имат по-висока телесна температура от мъжете и не могат да сготвят такова нежно ястие. Японците считат, че разлика от 2 до 4 градуса влияе на вкуса на продуктите.

И накрая, както за всички рецепти, хубаво суши става, когато се готви с пресни и качествени продукти!

За любопитните, споделям още:
 
Суши, любов моя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *