Суши за японците е традиционно ястие, познато от векове. За България суши е синоним на азиатска храна, парти, весела вечер, весела вечеря, приятна компания, атмосферата на Япония. В серия от суши уроци вече споделям най-характерното за тези изтънчени малки рулца. Ясно е, че ако ядем суши в Япония, то ще има съвсем друг вид, докато у нас има “европейски вкус”. Особено що се отнася до домашното суши. Това не е означава, че не е вкусно, напротив – превъзходно е 🙂
Да продължим темата с днешната статия: какви зеленчуци и подправки са ни нужни за едно суши.
1. За плънката, освен риба, а може и вместо нея, ако искаме да направим вегетарианско суши, можем да използваме
нарязани на пръчици авокадо, манго, краставица, морков, дори маслини. По желание можем да отстраним семките от краставицата и да я направим по-суха, а пръчиците морков можем да бланшираме в кипяща подсолена вода за 1-2 минути.
2. За украсата на маки суши или ура маки, когато оризът е отвън, можем да прибавим семена от черен и бял сусам.
За декорацията на цялата порция можем да използваме кълнове от семена.
3. За уникалния “истински” суши вкус във всяка рецепта са задължителни оризовия оцет за суши, уасаби пастата и соевия сос Кикоман – лайт или Тамари, който е без глутен.
Включете се в новия конкурс “Целувка на вкусове” за авторска рецепта. Отправям ви предизвикателство!
Пожелавам ви приятно готвене! Припомням и другите суши-статии:
Суши уроци: Коя риба става за суши?
Суши уроци: Как да готвим с нори?