fbpx

Как да готвим с нори?

Обичате ли суши? Да? Аз също, това е любимото ми японско ястие. Най-лесно е да хапнем суши в ресторант, но ако искаме сами да си приготвим, в поредица от статии ще споделя няколко хитрини за домашно суши. Днес започвам с нори – пресовани водорасли, в които се увиват продуктите за суши. Ето няколко съвета:

1. Нори са различни като количество и упаковка. Има няколко вида нори за суши на цвят: зелено, синьо, червено и златисто на цвят. Това са един и същи вид водорасли, но се различават по подправките в тях. Но, например за салата най-подходящи са зелените нори. В България няма такова голямо разнообразие от видове нори, нас най-популярни са тъмно зелените.

2. Водораслите нори не се готвят, те не търпят никаква кулинарна обработка, нито дори измиване с вода. Вадим ги от пакета и направо подреждаме отгоре плънката за суши.

3. Трябва да ги пипаме с абсолютно сухи ръце.

4. Отвореният пакет нори може да съхраним само една седмица, иначе той попива влага, губи вкусовите си качества и текстурата си като става сиво-черен и замирисва неприятно на риба.

За любопитните – още суши статии:
4 любопитни истории със суши
Различни рецепти за суши
Суши ритуали

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *