Какво е есенно меню без тиква! А има ли рецепти с тази жълта царица на зеленчуците, които още не сме опитвали? Има! Ето днешното ми предложение – печена тиква на ленти ала Kikkoman и кокосово песто.
Не пропускайте да участвате във фотоконкурса #Kikkoman, естествено! – той продължава до 2 ноември включително!
Продукти:
1 тиква – обелена, без семки, нарязана на сравнително тънки парчета по дължина.
олио
За пестото:
2 червени люти чушки, настъргани и без семките
4 с.л. Кикоман соев сос
200 г кориандър или магданоз, ситно нарязан
4 с.л. пресен кокосов орех, настърган
4 с.л. сусамово олио
4 с.л. борови ядки
сокът на 1 лимон
За декорация:
лют пипер или сладък пипер, маково семе или клонче магданоз – по Ваш избор
Приготвяне:
1. Загряваме фурната на 180 г. Приготвяме тиквените парчета, нарязани по дължина, широки 6-8 см, които сме намазали с четка с олио. Поставяме ги в тава за печене, застлана с хартия. Печем около 45 минути, докато станат готови.
2. Докато тиквата се пече, приготвяме пестото. Слагаме всички съставки в блендер и ги смесваме.
3. Сервираме тиквата, като нареждаме парчетата едно върху друго като кула. Отстрани слагаме пестото в купичка, а всичко поръсваме с лют червен пипер и магданоз.
Към тази превъзходна рецепта за края на октомври, предлагам още:
Крехки запечени броколи
Сьомга с картофи на хапки