Идва уикендът – ще имаме повече време за дома, за семейството, за готвене, за домашни вкусни неща. Ето защо днес ви предлагам да сготвим този домашен барбекю сос с японски вкус – с Kikkoman соевия сос. Рецептата е на известният британски майстор готвач Адам Грей, специално за Кикоман.
Необходимите съставки са:
50 мл рапично олио или друго качествено олио
2 големи глави лук, нарязани ситно
4 скилидки чесън, счукани
2 ябълки, обелени и нарязани на кубчета по 2 см.
1/2 с.л. стрити люти чушки
100 г кафява захар, тъмна и мека
100 мл. Кикоман соев сос
4 с.л. ябълков оцет
300 мл доматен кетчуп
150 мл. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Задушаваме лука и чесъна в олиото в дълбок тиган, докато омекнат и станат прозрачни. Внимаваме да не станат златисти или да загорят. Добавяме ябълките и чилито и пържим няколко минути. Добавяме захарта, Кикоман соевия сос, бульона, оцета и кетчупа. Разбъркваме нежно и задушаваме, докато ябълките омекнат. Наливаме сместа в блендер и пасираме. Прецеждаме соса през фина цедка.
Този прекрасен домашен кетчуп може да бъде сервиран топъл и студен. Съхраняваме го в хладилника в затворено стъклено шише за максимум 4 дни.
Няколко идеи към какво върви барбекю соса:
Кюфетета от риба за специално меню
Ароматни Кикоман шишчета с пуешко месо