fbpx

Тофу в японското меню

В понеделник ми се иска да започна с нещо по-леко. Затова избрах да ви представя рецепта за тофу като предястие или гарнитура за месо или зеленчуци.

Тофуто е традиционна японска храна, която в Япония и в страните от Изтока се среща в много видове – меко, твърдо, ароматизирано и т.н. В българските магазини има 3-4 вида: натурално, с къри, кимион или маслини. Тофуто няма вкус и не е солено, затова може да го овкусите както пожелаете, в нашия случай основният вкус идва от Кикоман соевия сос.

Преди да пристъпите към готвенето, извадете тофуто от плика и го притиснете с нещо тежко върху чиния. Оставете го да се изцеди от излишната течност за около 15-20 минути.

Продукти:
500 г тофуsoev-sos-normal
царевичен корнфлейкс, картофено нишесте или галета за паниране
олио за пържене
1 ч.ч. настъргана на ситно китайска ряпа или българска ряпа
1 с.л. прясно настърган джинджифил
мини зелен боб от консерва – около 10-15 шушулки, разрязани диагонално
5 чери домата на порция по желание

Сос
400 мл. бульон даши
1 и 1/2 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. Мирин – оризово вино

Как се прави бульон Даши:
Продукти:
Водорасли комбу – около 10  г
Даши на прах – 6-7 г
Вода  -1 л
Начин на приготвяне
Поставявме водораслите комбу и водата в тенджера и оставете да заври.  Малко преди завирането изваждаме водораслите комбу. Добавяме даши на прах.

Междувременно в тенджера на котлона приготвяме соса, като първо приготвяме бульона даши, към него прибавяме соевия сос Кикоман и мирина и оставяме течността да ври за три минути.

Нарязваме тофуто на триъгълници и допълнително ги подсушаваме върху кухненска кърпа. Овалваме го в картофеното нишесте, галетата или царевичния корнфлейкс.

Загряваме олиото в тиган и изпържваме тофуто от двете страни на висока температура, докато стане златисто. Изцеждаме го от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Поставяме го в чиния, поръсено с ряпата, зеления боб и настъргания джинджифил. Отгоре го поливаме със соса. Сервираме го топло.

Идеалната компания на това екзотично японско тофу са:
Тонкацу – свинско със соев сос
Любимата риба на грил
Задушен ориз със зеленчуци и пиле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *