В понеделник ми се иска да започна с нещо по-леко. Затова избрах да ви представя рецепта за тофу като предястие или гарнитура за месо или зеленчуци.
Тофуто е традиционна японска храна, която в Япония и в страните от Изтока се среща в много видове – меко, твърдо, ароматизирано и т.н. В българските магазини има 3-4 вида: натурално, с къри, кимион или маслини. Тофуто няма вкус и не е солено, затова може да го овкусите както пожелаете, в нашия случай основният вкус идва от Кикоман соевия сос.
Преди да пристъпите към готвенето, извадете тофуто от плика и го притиснете с нещо тежко върху чиния. Оставете го да се изцеди от излишната течност за около 15-20 минути.
Продукти:
500 г тофу
царевичен корнфлейкс, картофено нишесте или галета за паниране
олио за пържене
1 ч.ч. настъргана на ситно китайска ряпа или българска ряпа
1 с.л. прясно настърган джинджифил
мини зелен боб от консерва – около 10-15 шушулки, разрязани диагонално
5 чери домата на порция по желание
Сос
400 мл. бульон даши
1 и 1/2 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. Мирин – оризово вино
Как се прави бульон Даши:
Продукти:
Водорасли комбу – около 10 г
Даши на прах – 6-7 г
Вода -1 л
Начин на приготвяне
Поставявме водораслите комбу и водата в тенджера и оставете да заври. Малко преди завирането изваждаме водораслите комбу. Добавяме даши на прах.
Междувременно в тенджера на котлона приготвяме соса, като първо приготвяме бульона даши, към него прибавяме соевия сос Кикоман и мирина и оставяме течността да ври за три минути.
Нарязваме тофуто на триъгълници и допълнително ги подсушаваме върху кухненска кърпа. Овалваме го в картофеното нишесте, галетата или царевичния корнфлейкс.
Загряваме олиото в тиган и изпържваме тофуто от двете страни на висока температура, докато стане златисто. Изцеждаме го от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Поставяме го в чиния, поръсено с ряпата, зеления боб и настъргания джинджифил. Отгоре го поливаме със соса. Сервираме го топло.
Идеалната компания на това екзотично японско тофу са:
Тонкацу – свинско със соев сос
Любимата риба на грил
Задушен ориз със зеленчуци и пиле