fbpx

Много повече от зрънце: част 1

Соята е на мода! Освен че тенденции като вегетарианството и веганството са стимулирали продажбите на соеви продукти по целия свят, здравословните фактори също играят роля. Соевите зърна съдържат много голямо количество протеини и имат важен принос за балансирания хранителен режим. Освен това имат всевъзможни приложения!

Малък по размер, богат на хранителни вещества

Не е изненадващо, че все по-голям брой продукти на основата на соя намират пътя си към рафтовете на нашите супермаркети, защото те имат какво да предложат. Богати на калий, магнезий, желязо и цинк, те също са източник и на протеини. 100 г соеви зърна осигуряват около половината от дневните ни хранителни нужди! Те също така са чудесни източници на витамин В и Е, с много ниско съдържание на калории, без глутен и без лактоза.

А сега, нека поговорим за удивителното разнообразие от храни на основата на соя!

Едамаме.

Едамаме са неузрелите соеви зърна в шушулка. Шушулките се приготвят на пара или се варят, а понякога се подправят и с щипка сол. Те са лесна за приготвяне закуска и страхотен топинг за салати или поук купички. Едамаме може също да се пасира с други съставки като авокадо, за да се създаде вкусен „едамол“ или други видове дипове. Едамаме има “статут” на суперхрана, защото е с много ниско съдържание на калории, a големи количества протеини, калций и желязо.

Тофу.

Тофу се прави от соево мляко по същия начин, по който сиренето се прави от млечно мляко, като се сгъстява и след това се пресова. Има няколко вида тофу с различна консистенция. Често се използва като заместител на месо във вегетарианската и веганска диети.

Мисо.

Мисо е гъста паста, направена от ферментирали соеви зърна и гъба, наречена коджи. Има много солен и остър вкус и съдържа много умами компоненти. Мисото е основна съставка в много супи и сосове.

Нато.

Нато е традиционна японска храна, приготвена от сварени и ферментирали соеви зърна. Често го наричат “царят на ферментацията”. Процесът на ферментация води до образуването на тънки нишки между зърната, които първоначално развиват сладък, а след това аромат на печено. Нато може да се сервира като гарнитура или да се използва като съставка. Смята се, че има антибактериални свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *