Соята е на мода! Освен че тенденции като вегетарианството и веганството са стимулирали продажбите на соеви продукти по целия свят, здравословните фактори също играят роля. Соевите зърна съдържат много голямо количество протеини и имат важен принос за балансирания хранителен режим. Освен това имат всевъзможни приложения!
Малък по размер, богат на хранителни вещества
Не е изненадващо, че все по-голям брой продукти на основата на соя намират пътя си към рафтовете на нашите супермаркети, защото те имат какво да предложат. Богати на калий, магнезий, желязо и цинк, те също са източник и на протеини. 100 г соеви зърна осигуряват около половината от дневните ни хранителни нужди! Те също така са чудесни източници на витамин В и Е, с много ниско съдържание на калории, без глутен и без лактоза.
А сега, нека поговорим за удивителното разнообразие от храни на основата на соя!
Едамаме.

Едамаме са неузрелите соеви зърна в шушулка. Шушулките се приготвят на пара или се варят, а понякога се подправят и с щипка сол. Те са лесна за приготвяне закуска и страхотен топинг за салати или поук купички. Едамаме може също да се пасира с други съставки като авокадо, за да се създаде вкусен „едамол“ или други видове дипове. Едамаме има “статут” на суперхрана, защото е с много ниско съдържание на калории, a големи количества протеини, калций и желязо.
Тофу.

Тофу се прави от соево мляко по същия начин, по който сиренето се прави от млечно мляко, като се сгъстява и след това се пресова. Има няколко вида тофу с различна консистенция. Често се използва като заместител на месо във вегетарианската и веганска диети.
Мисо.
Мисо е гъста паста, направена от ферментирали соеви зърна и гъба, наречена коджи. Има много солен и остър вкус и съдържа много умами компоненти. Мисото е основна съставка в много супи и сосове.
Нато.
Нато е традиционна японска храна, приготвена от сварени и ферментирали соеви зърна. Често го наричат “царят на ферментацията”. Процесът на ферментация води до образуването на тънки нишки между зърната, които първоначално развиват сладък, а след това аромат на печено. Нато може да се сервира като гарнитура или да се използва като съставка. Смята се, че има антибактериални свойства.