fbpx
морска сол

По-здравословен хранителен режим с Kikkoman

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва използването на по-малко сол в храните. 5 г или 1 ч.л. дневно е максималният препоръчителен прием. Твърде многото сол увеличава риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Искаш ли да намалиш приема на сол, но все пак да се наслаждаваш на приятно овкусена с подправки храна? Лесно е с естествено ферментирал соев сос Kikkoman.

Kikkoman изучава здравословните свойства на естествено ферментиралия соев сос от много десетилетия. Резултатът: съдържанието на сол може да бъде намалено средно с 30%, ако вместо сол се използва соев сос. Това е потвърдено в проучване на Wageningen UR Food & Biobased Research.*

Редуциране на солта, запазване на вкуса

Проучването изследва замяната на солта със соев сос в салатни дресинги, доматена супа и пържено месо. Съдържанието на сол постепенно се заменя със соев сос, за да се установи какъв ефект има заместването върху възприемания вкус. Проучването разкрива, че използването на естествено ферментирал соев сос намалява съдържанието на сол в различни ястия, а също така подобрява вкуса!

Освен това учените откриват разлики в зависимост от изследваните храни. Например, при салатен дресинг съдържанието на сол в соевия сос може да бъде намалено с до 47%, докато максималното редуциране на солта за доматената супа и пърженото месо е съответно 28% и 26%.

Тайната е в умами

Не губиш от вкуса, ако използваш соев сос вместо сол. Всъщност, естествено ферментиралият соев сос Kikkoman има богатство, което прави вкуса на храните още по-вкусен. Как така използването на соев сос намалява приема на сол? Естествено ферментиралият соев сос Kikkoman получава своя апетитен вкус от umami. Соевият сос има много високо естествено съдържание на umami, а umami се възприема като солен вкус. Експертите казват, че вкусът, а не съдържанието на сол, е това, което има значение. А соевият сос Kikkoman прави рецептите по-вкусни и с по-малко сол.

Kikkoman LIGHT: 43% по-малко сол

За тези, които предпочитат диета с ниско съдържание на сол, Kikkoman предлага и естествено ферментирал соев сос с 43% по-малко сол, Kikkoman LIGHT. Вкусът му по никакъв начин не отстъпва на оригинала.

* Резултатите от изследването са публикувани под заглавието „Optimally-accepted salt reduction across cultures“ (R. Shimojo et al.) в „Agro Food Industry Hi Tech“, брой 25 (3), май/юни 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *