fbpx

Kikkoman, естественият заместител на солта

Ето, че след като минахме през соевите зърна, водата и пшеницата, стигаме и до солта. Това е четвъртата и последна статия за 4-те основни съставки на любимия ни соев сос Kikkoman, които са част от есенната ни кампания “Избери изцяло натурален вкус“, за която може да научиш повече на www.kikkofood.bg. И не забравяй, че там те очакват и прекрасни награди, за които ти остават само още… точно така – 4 дена. 😊

Солта, стара колкото света.

Няма да сгрешим, ако кажем, че солта е стара като света. Интересен факт е, че тя присъства в живота ни много отвъд кулинарията. В Библията, например, солта е метафора за постоянство, което се свързва с нейните консервиращи свойства. На латински пък думата за разплата (salarium) идва от думата за сол (sal), защото в Римската Империя е била толкова ценна, че се превръща в платежно средство. По-късно в човешката история търговията със сол била поставянa редом до тази с опиума.

И сега си представи как средно човек поема около 7-8 кг сол на година. 😊 😊 Разбира се, в наши дни, солта, макар все така с почти магични качества, е маааалко по-достъпна и евтина.

И нищо чудно, че именно тя е и една от 4-те магични съставки на Kikkoman, абсолютно незаменима както и останалите 3.

Защо сол?

Много се е изписало за солта. И за полезните ѝ свойства, и за вредното ѝ влияние. Интересен факт е, че в солта няма нито една килокалория, но въпреки това се смята, че при прекомерна употреба човек трупа килограми. Това е така, защото солта катализира задържането на излишните течности в човешкото тяло, стимулира усещането за глад и особено нуждата от мазни и сладки храни. Смята се, че е добре дневната доза сол да не надвишава 5 грама.

Но нека видим кои са полезните свойства на солта и защо, благодарение на соевия сос Kikkoman, почти изцяло може да се лишиш от директната ѝ консумация и да си една идея по-спокоен за здравето и балансирания си хранителен режим.

Готварската сол съдържа натриев хлорид, който е съществено важен за множество функции в нашия организъм, подпомага правилната функция на нервните окончания, както и усвояването на хранителни вещества от бъбреците.

Сол vs. здраве.

Заместването на солта със соев сос може да намали общия прием на сол с храната с до 50%. Изследвания* показват, че храната не губи своите вкусови качества и привлекателност, дори ако количеството сол е намалено посредством соев сос. Това е резултат от високото съдържание на умами, което по естествен начин подобрява вкуса на много съставки и ястия, особено месо и риба.

Днес можеш лесно да обогатиш своето меню, като заместиш солта с Kikkoman естествено ферментирал соев LIGHT. Тези, които са особено загрижени за намаляване на солта или трябва да ограничават приема по здравословни причини, могат да се доверят на любимия соев сос с 43% по-ниско съдържание на сол. Специалният производствен процес гарантира високо съдържание на умами, но с намален обем натрий.

сол

Солта и производственият процес на Kikkoman.

Солта се разтваря във вода. Този разтвор на сол и вода контролира разпространението на бактерии по време на процеса на варене и действа като естествен консервант. Ето защо Kikkoman не съдържа и изкуствени консерванти или добавки.

При производството на Kikoman естествено ферментирал соев сос солта се смесва с вода, за да се получи соленият разтвор („мороми“), който заедно със сместа „коджи“ (соеви зърна + пшеница), водят до суровия малц. Той пък е в основата на соевия малц, който  минава топлинна обработка, за да се получи пречистеният соев сос Kikkoman.

Coming soon.

Това, което ни очаква скоро, е името на големия ни победител от кампанията “Избери изцяло натурален вкус“ и разбира се, подготовката за Коледните празници! Първото ще научиш следващия понеделник, а се надяваме, че празничното настроение отдавна вече те е завладяло! 😉😊

= = = =

* „Намаляване на солта в храни, посредством използването на Естествено ферментирал соев сос“ от Стефани Крамер, Джозина Моджет, Рио Шимойо; журнал „Наука за храните“, том. 74, № 6, 2009 г., стр. 255-262

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *