fbpx
соеви зърна, соя, Kikkoman

Соевите зърна или тайната на Kikkoman вкуса

Като част от есенната ни кампания “Избери изцяло натурален вкус“, за която можеш да научиш повече на www.kikkofood.bg, поредица от няколко статии ще ти разкажем за 4-те основни съставки на нашия любим Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Качественият соев сос се приготвя от 4 чисти съставки – вода, соеви зърна, сол и пшеница и се използва за овкусяване на разнообразни видове храни в различните кухни по света. В основата на производството на соевия сос Kikkoman, който има над 300-годишна история, е продължителният процес на естествена ферментация, чрез който се постигат високото качество и неповторимият вкус.

Ще започнем със съставката, без която нищо не би било същото – соевите зърна.

В началото бе Kikkoman.

Историята на компанията Kikkoman започва през далечния 17-ти век, когато фамилиите Моджи и Таканаши стартират производството на соев сос в град Нода, близо до днешно Токио. С годините хармоничният вкус и аромат на соевия сос Kikkoman, получен чрез естествен производствен процес (естествена ферментация), му завоюва официалното място на масата на Шогуна и в дома на японския император.

В наши дни името Kikkoman повече от всякога се свързва с естествено ферментирал соев сос от най-високо качество. Макар че и днес соевият сос се произвежда във фабриката в Нода, Kikkoman отдавна е напуснал пределите само на Япония. Той се произвежда вече и в САЩ, Сингапур, Китай, Тайван и Холандия, следвайки оригиналната японска рецепта.

Защо соя?

Соята е бобово растение, чиито семена са богати на растителен протеин, който може да замести месото в хранителния режим. Соята е богат източник на протеини, омега-3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фито-естрогени, които имат много витамини (B6, B9, B12, H) и минерали. Заради незаменимите аминокиселини, които съдържа, сравняват соята с животинските протеини.


В същото време, соята е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати. Към всичко това прибавяме и факта, че е с много ниско съдържание на калории, без глутен и без лактоза. 100 г соеви зърна доставят около половината от дневните ни хранителни нужди.

Високата й хранителна стойност прави соята задължителна част от балансираното меню на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес.

Соята и производственият процес на Kikkoman.

Естествено  приготвеният  соев сос Kikkoman е произведен по традиционна, автентична японска рецепта, на базата единствено на 4 естествени съставки: соеви зърна, пшеница, вода и сол. Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и аромата. По време на деликатния процес на ферментация, който продължава с месеци, в него се развиват около 300 различни аромата.

При производството на Kikkoman естествено ферментирал соев сос соевите зърна се смесват с пшеницата, а получената смес се нарича „коджи“. Тя, от своя страна, се смесва със соления разтвор (сол + вода), за да се получи суровият малц, който, след като узрее, се пресова и се получава суров соев малц. Той минава топлинна обработка и се стига до пречистения соев сос. Следват сложни и извършени с много внимание процеси на лабораторни анализи, пастьоризация и накрая бутилиране в уникалната по своя дизайн бутилка Kikkoman.

След като ви разказахме за полезните качества на това бобово растение, изобщо няма да ви изненадаме, че неговите положителни страни се прехвърлят и в соевия сос Kikkoman, чиято основна съставка е то.

Coming soon.

Очаквай следващата седмица статията, която ще е посветена на водата, без която не само ние, но и Kikkoman не може! 😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *