Като част от есенната ни кампания “Избери изцяло натурален вкус“, за която можеш да научиш повече на www.kikkofood.bg, поредица от няколко статии ще ти разкажем за 4-те основни съставки на нашия любим Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Качественият соев сос се приготвя от 4 чисти съставки – вода, соеви зърна, сол и пшеница и се използва за овкусяване на разнообразни видове храни в различните кухни по света. В основата на производството на соевия сос Kikkoman, който има над 300-годишна история, е продължителният процес на естествена ферментация, чрез който се постигат високото качество и неповторимият вкус.
Ще започнем със съставката, без която нищо не би било същото – соевите зърна.
В началото бе Kikkoman.
Историята на компанията Kikkoman започва през далечния 17-ти век, когато фамилиите Моджи и Таканаши стартират производството на соев сос в град Нода, близо до днешно Токио. С годините хармоничният вкус и аромат на соевия сос Kikkoman, получен чрез естествен производствен процес (естествена ферментация), му завоюва официалното място на масата на Шогуна и в дома на японския император.
В наши дни името Kikkoman повече от всякога се свързва с естествено ферментирал соев сос от най-високо качество. Макар че и днес соевият сос се произвежда във фабриката в Нода, Kikkoman отдавна е напуснал пределите само на Япония. Той се произвежда вече и в САЩ, Сингапур, Китай, Тайван и Холандия, следвайки оригиналната японска рецепта.
Защо соя?
Соята е бобово растение, чиито семена са богати на растителен протеин, който може да замести месото в хранителния режим. Соята е богат източник на протеини, омега-3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фито-естрогени, които имат много витамини (B6, B9, B12, H) и минерали. Заради незаменимите аминокиселини, които съдържа, сравняват соята с животинските протеини.
В същото време, соята е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати. Към всичко това прибавяме и факта, че е с много ниско съдържание на калории, без глутен и без лактоза. 100 г соеви зърна доставят около половината от дневните ни хранителни нужди.
Високата й хранителна стойност прави соята задължителна част от балансираното меню на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес.
Соята и производственият процес на Kikkoman.
Естествено приготвеният соев сос Kikkoman е произведен по традиционна, автентична японска рецепта, на базата единствено на 4 естествени съставки: соеви зърна, пшеница, вода и сол. Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и аромата. По време на деликатния процес на ферментация, който продължава с месеци, в него се развиват около 300 различни аромата.
При производството на Kikkoman естествено ферментирал соев сос соевите зърна се смесват с пшеницата, а получената смес се нарича „коджи“. Тя, от своя страна, се смесва със соления разтвор (сол + вода), за да се получи суровият малц, който, след като узрее, се пресова и се получава суров соев малц. Той минава топлинна обработка и се стига до пречистения соев сос. Следват сложни и извършени с много внимание процеси на лабораторни анализи, пастьоризация и накрая бутилиране в уникалната по своя дизайн бутилка Kikkoman.
След като ви разказахме за полезните качества на това бобово растение, изобщо няма да ви изненадаме, че неговите положителни страни се прехвърлят и в соевия сос Kikkoman, чиято основна съставка е то.
Coming soon.
Очаквай следващата седмица статията, която ще е посветена на водата, без която не само ние, но и Kikkoman не може! 😊