Съществуват два типа супи: бистрите бульони или “consommés” (от фр. ез.) и по-плътни, или крем супи (potage liés, пак от фр. ез.). Бистрите включват класическите пилешка или зеленчукова, известни още като бульони. Бульоните са леки и с по-малко пълнеж, отколкото крем супите и яхниите. Затова те често се предлагат като стартери или като лека следобедна закуска. По-плътните супи са на практика пюрирани, често имат зеленчуци и/или месо. Обикновено се сервират и в по-малки количества. Често това да са по-плътни се дължи на добавянето на ориз, ечемик, картофи или брашно.
Вкусните яхнии
За разлика от супите, яхниите не са пюрирани, нито бистри, и макар и понякога да съдържат само няколко съставки, при тях мотото “Колкото повече, толкова по-добре” важи с пълна сила! Те имат повече пълнеж от супите и винаги може да ги ядете и като напълно самостоятелно основно ястие. Обикновено съдържат ленено семе, грах или боб, много зеленчуци и месо. Всъщност, това е може би едно от най-древните ястия в историята на човека. С богато разнообразие от рецепти, съставки и начин на приготвяне, те са и една от най-популярните храни в Римската Империя. При тях няма ограничения по отношение на вкуса или изобретателността, докато ги приготвяте. Просто сложете всичко вкусно, което е под ръка, в една тенджера и няма как да сбъркате.
Вкусните рецепти на Kikkoman
С Kikkoman има множество рецепти за супа или яхния, някои от които сме споделяли и тук, в блога. Нашата крем супа от картофи и гъби е изключително вкусна, а ако е направена и с пресни зеленчуци, а не с готов бульон, ще е богата и на витамини. Испанската ни супа с домати и чушки, пък е много атрактивна, сгряваща и подходяща за всеки повод. Разбира се, няма как и без класическата зеленчукова японска супа или пък крем супата с тиква и бекон, които винаги са перфектно решение за разнообразяване на дневното меню.
Замрази бързо, размрази бавно
Домашно приготвените супи могат да се съхраняват в камерата за няколко седмици. За да сте сигурни, че сте “спасили” всички витамини и хранителни съставки, замразете супата максимално скоро и бързо (ударно), след като е направена – все пак трябва да е изстинала леко. 🙂 Най-лесно е, ако директно си подготвите няколко малки купички и така ще имате готови порции.
Но дойде ли време да размразите супата, трябва да сте търпеливи – бързото затопляне “убива” полезните вещества. Колкото по-постепенно и бавно се размрази, толкова по-добре.