fbpx
соеви зърна соя Kikkoman соев сос

Как пшеницата променя хода на историята. И на Kikkoman.

Вече ти разказахме за соевите зърна и водата, дойде моментът, в който ще обърнем внимание на пшеницата. И не забравяй, че този разказ е част от есенната ни кампания “Избери изцяло натурален вкус“, за която можеш да научиш повече на www.kikkofood.bg.

Няма да сгрешим, ако, като за начало, перифразираме българската поговорка „Никой не е по-голям от хляба“ на „Никой не е по-голям от пшеницата“.

Никой не е по-голям от пшеницата.

Защото тя е в основата не само на хляба, но и на зараждането на градските общества изобщо, като една от първите култури, които човекът е култивирал в голям мащаб.

Няколко десетки века по-късно тя става и една от 4-те основни съставки на нашия любим естествено ферментирал соев сос Kikkoman. И ако соевите зърна са от Бразилия, а водата – от Нидерландия, то пшеницата на Kikkoman идва от Германия.

И за да завършим с полуисторическото въведение, ще споделим, че неслучайно областта, в която за първи път се е отглеждала пшеница, се нарича Плодородния полумесец, където освен земеделието се зараждат и най-древните известни към момента градски култури – Йерихон и Чатал Хююк.

А сега да се върнем към пшеницата на Kikkoman, защото иначе ще трябва да открием нова рубрика в блога. 😊

През 16-ти век опити показали, че ако към оригиналната китайска рецепта (която била приготвяна изключително и само на основата на соевите зърна) се добави същото количество пшеница, то  вкусовите качества и ароматът на соевия сос се подобряват значително. Това поставило и началото на японската рецепта за соев сос. Рецептата на Kikkoman.

Защо пшеница?

Въглехидратите, съдържащите се в пшеницата, са тези, които придават на соевия сос Kikkoman неговия фин аромат и приятна сладост. Пшеницата е основен източник на растителен белтък в храната ни, благодарение на по-високото съдържание на протеини, в сравнение с царевицата и ориза, например (като сродни на нея култури). Пшеничените кълнове са важен източник на витамини, минерални соли и протеини, сред които: витамини A, C, D, E, K; желязо, магнезий, фосфор, калций.

И въпреки че 2 от 4-те основни съставки на Kikkoman са именно пшеница и соя, продължителната и многоетапна ферментация гарантира, че не остават каквито и да е алергени.

Пшеница vs. глутен

Въпреки това Kikkoman има и специално решение за всички, които имат непоносимост към глутена или пък са ориентирани към здравословния начин на живот и специален хранителен режим – Kikkoman безглутенов соев сос Тамари. Може да го намериш в две практични разфасовки – за домшана употреба, и за заведение. Kikkoman Тамари притежава богатия вкус на класическия Kikkoman естествено ферментирал соев сос, но не съдържа глутен. Подходящ е за създаване на азиатски и традиционни ястия и може да си сигурен, че всеки гост би бил очарован от този избор.

Пшеницата и производственият процес на Kikkoman.

Пшеницата се пече при висока температура, след което се натрошава със специални валяци, за да се улесни ферментацията.

От основаването си Kikkoman използва оригиналния си Kikkoman Aspergillus – вид гъбички, които спомагат за размножаване на плесента „коджи“. Коджи е един от най-важните елементи при приготвянето на соевия сос Kikkoman. Играе съществена роля при ферментацията на съставките, което е и ключът към уникалния вкус на Kikkoman. Aspergillus на Kikkoman се смесва с преработена соя и пшеница и след това се премества в специално съоръжение, което осигурява оптимална среда за сместа „коджи“. Този тридневен процес води до производството на shoyu koji – истинската тайна на соевия сос.

После „коджи“ (соеви зърна + пшеница) се смесва със соления разтвор („мороми“ = вода + сол), за да се стигне до суровия малц. Той пък е в основата на соевия малц, който  минава топлинна обработка, за да се получи накрая пречистеният соев сос Kikkoman.

Coming soon.

Очаквай съвсем скоро и четвъртата ни последна статия, посветена на солта, която също като водата, идва за Kikkoman от Нидерландия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *