fbpx
мелница kikkoman Нидерландия

Вятърната мелница на Kikkoman

След като ти разказахме за соевите зърна, като част от есенната ни кампания “Избери изцяло натурален вкус“, за която можеш да научиш повече на www.kikkofood.bg, днес ще продължим със съставка номер 2 – водата. Да, онази, без която нито ние, нито нашият любим естествено ферментирал соев сос Kikkoman можем.

Холандците са го измислили.

Водата на Kikkoman идва от Нидерландия. По-специално от езерото Зюдларен (Zuidlaren). През 1997 г. Kikkoman построява своите производствени мощности в Нидерландия, за да може адекватно да обслужва европейския пазар. Защо точно там? Защото още през средата на 18 век Kikkoman изнася в тогавашна Нидерландия, като една от малкото държави, с които Япония поддържа търговски отношения през този период. Пак през 1997 г. компанията подкрепя и локалния проект за подобряване качеството на водата. Той е иницииран именно в Грьонинген, където се намира и езерото, от което идва водата за нашия лобим соев сос. Уникален аспект на този проект е, че механизмът за пречистване на вода използва изцяло естествени ресурси. Огромната зона за пречистването на водата е разположена в непосредствена близост до езерото, а водата от него се изпомпва до тази зона от истинска вятърна мелница. Тя носи името Kikkoman в знак на признание за инвестицията, която компанията прави в усилията си да запази езерото и региона екологично чисти.

Защо вода?

Също както ние не можем да живеем без вода, така и Kikkoman няма как да съществува без нея. Всички знаем, че водата има и свойството да разгражда определени химични елементи. В нашия случай солта се разтваря във водата и полученият солен разтвор „контролира“ разпространението на бактерии по време на процеса на варене и ферментация. На практика, действа като консервант. Ето и защо соевият сос Kikkoman няма нужда от изкуствени консерванти или добавки.

Водата и производственият процес на Kikkoman.

При производството на Kikkoman естествено ферментирал соев сос водата се смесва със солта, за да се получи соленият разтвор („мороми“), който заедно със сместа „коджи“ (соеви зърна + пшеница), водят до суровия малц. Той пък е в основата на соевия малц, който  минава топлинна обработка, за да се получи пречистеният соев сос Kikkoman.

Ценителите-гурмани оценяват качеството на соевия сос според критерии като цвят, консистенция (плътност), аромат и вкус. Експертът веднага разпознава произведения чрез естествена ферментация соев сос и този, получен по  химически  път. Естественият соев сос е червеникаво-кафяв на цвят, леко прозрачен, с аромат на подправки и наситен вкус. Неслучайно, дори и днес соевият сос за двореца на императора се произвежда чрез продължителен ръчен процес.

Coming soon.

Очаквай следващата седмица статията, която ще е посветена на пшеницата, която специално за Kikkoman идва от Германия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *