fbpx

Какво още трябва да знаеш за умами

Да, умами е петият вкус. 🙂 Това май вече всички го знаем. И е едно от уникалните качества на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. В тази статия ти предлагаме още полезна и любопитна информация за умами. И за соевия сос, разбира се.

Откриването на Умами
Японският химик, професор Кикунае Икеда, открива петия вкус през 1908 г. Азиатците са склонни да готвят повече с бульон, отколкото с мазнина. В експеримент за изследване състава на традиционния японски бульон даши Икеда открива, че въпреки че няма солен, сладък, горчив или кисел вкус, той все пак е особено вкусен. Нарича новия вкус „умами“. Думата „Umami“ съчетава японското прилагателно „Umai“, което означава „вкусен“ или „солен с „mi“, което означава „същност“. Оттогава, умами завладява кулинарния, но и научния свят.

Какво е Умами?
Ежедневно усещаме вкуса на умами, въпреки че не винаги съзнателно го разпознаваме – в риба, месо, домати, сирене и соев сос. Повечето хора не са наясно, че това, което умами прави, е да балансира вкуса и да подобри вкуса на голямо разнообразие от храни.

Въпреки че умами е научно признат като пети вкус сравнително наскоро, то е нещо, което всички ние изпитваме като малки бебета, например, тъй като майчиното мляко съдържа около 20 пъти повече умами от кравето мляко (източник: Ninomiya, K. Food Rev. Int., 14, 177-211, 1998).

Умами сам по себе си няма особен вкус, но завършва цялостния вкус на ястието. С правилните подправки, той може да превърне всякакъв вид кухня, от всяка точка на света, в наистина специално вкусово изживяване.

В миналото умами често се свързваше с азиатски храни – вероятно защото е открит в Япония и има азиатско име. Днес знаем, че умами не е азиатски феномен, защото неговият пикантен и здравословен вкус се намира в много международни храни като домати, сирене пармезан и гъби.

Умами също играе важна роля в диетите с ниско съдържание на сол, тъй като храните с умами имат по-интензивен вкус и допълнителна сол обикновено не е необходима. Естествено ферментиралият соев сос Kikkoman е чудесна умами подправка и естествена алтернатива на солта.

ТОП 3 храни, богати на умами вкус:

Пармезан: европейците са запознати с умами вкуса основно благодарение на сиренето пармезан. Това е твърдо сирене, което прекарва повече от две години на зреене, така че има високо съдържание на свободен глутамат, което всъщност се вижда с просто око. Малките бели кристали, които се развиват по време на периода на зреене и придават на сиренето неговия уникален вкус, са глутамат.

Домати: едва ли знаете, че умами е причината за интензивния вкус и на доматите? А знаете ли, че ако не бяха италианците доматите нямаше да са така популярни? Европейците, завладели Централна и Южна Америка, били скептични към червения плод, затова го превърнали основно в декоративно растение. Италианците обаче откриват, че доматът е задължителна част от почти всички най-вкусни рецепти на света и оттогава го използват за приготвяне на предястия и основни ястия. Разбира се, основно заради наситения умами вкус.

Соев сос: в Азия умами е основно във ферментиралите подправки. Използвани върху ориз, зеленчуци и риба, тези сосове са незаменима част от азиатската кухня. Те са толкова богати на умами, че балансират и допълват вкуса на всички видове ястия. При естествения процес на варене на соевия сос Kikkoman протеините се разделят и се отделя естествен глутамат, което придава на сосa високо съдържание на умами.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.