fbpx

Здравословен ли е соевият сос?

Соевият сос е изключително ароматна подправка, която се получава след процес на ферментация на соя и пшеница. Създаден за първи път в Китай преди стотици години, днес е един от най-известните соеви продукти в световен мащаб.

Начинът, по който се произвежда, може да варира значително, което води до неизбежни промени в аромата и структурата, както и до рисковете за здравето. В тази статия обаче ще говорим за естествено произведения соев сос и неговите положителни здравословни качества.

Соевият сос е с високо съдържание на натрий, широко известен като сол, който е основно хранително вещество, необходимо за правилното функциониране на организма. Високият прием на натрий обаче е свързан с повишено кръвно налягане и може да допринесе за риска от сърдечни заболявания.

Повечето диетични организации препоръчват прием до 2300 мг натрий на ден, с цел намаляване на риска от високо кръвно налягане. Една супена лъжица соев сос е 38% от препоръчителния дневен прием на натрий. На този фон същото количество трапезна сол надскача значително здравословните граници с 291% от препоръчителния дневен прием на натрий.

Заместването на солта със соев сос може да намали общия прием на сол в храната с до 50%. Естествено ферментиралият соев сос на Kikkoman съдържа повече от 285 отличителни вкуса и ароматни съставки и е лесна за смесване течност, удобна за използване и съхранение. Той може да замести солта, за да се намали нивото на натрий в менюто. Изследвания показват, че храната не губи своите вкусови качества, дори ако количеството сол е намалено посредством соев сос. Това е резултат от високото съдържание на умами, което по естествен начин подобрява вкуса на много съставки и ястия, особено месо и риба.

Въпреки високото съдържание на натрий, соевият сос може да бъде част от здравословното хранене. Нещо повече – на пазара вече има и продукт на Kikkoman, който е със съдържание на сол на половината на това в соев сос. Това се постига отново по естествен път. По време на ферментацията соевият протеин се разлага на пептид, а след това на аминокиселина. За новия продукт с ниско съдържание на сол производителят спира процеса по-рано от този за нормалния соев сос, за да запази остатъка от пептида.

Въпреки че основните съставки на соевия сос са пшеница и соя, продължителната и многоетапна ферментация гарантира, че няма да останат алергени.

Соевият сос има подчертано висока антиоксидантна активност, която допринася за здравословното му въздействие в подходящи дози. Смята се, че това се дължи на наличието на тъмни пигменти, съдържащи въглехидрати като меланоидини (съдържат се и в кафето). Всъщност, някои изследвания показват, че соевият сос има 10 пъти повече фитонутриент антиоксидант от червеното вино.

Освен да обогатява вкусовите качества на храната, соевият сос има някои потенциални ползи за здравето, които включват подобряване на храносмилането, намаляване на алергиите, укрепване на имунната система и регулиране на кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *