fbpx

Соевият сос като част от традиционната българска кухня

Мусака със соев сос. Не сте го очаквали, нали?

Соевият сос е създаден преди стотици години в Китай от будистите, за които консумацията на месо е била забранена. Подправката обаче отдавна е излязла от границите на Азия и днес е предпочитана добавка в различните кулинарии. И това не е случайно. С автентичния си вкус соевият сос обогатява качествата на всякакъв вид храна.

Затова ако приготвянето на традиционна българска мусака със соев сос ви се струва екзотична стъпка, не се замисляйте, а пробвайте. Дори и в тази рецепта естествено ферментиралият соев сос Kikkoman не само замества изцяло солта, но толкова приятно обогатява вкуса на каймата, че човек наистина се чуди как досега не е пробвал мусаката по този начин.

Традиционно на българската трапеза присъства месото, особено по празници. Сега си представете печено агнешко месо за Гергьовден, което предварително е мариновано в соев сос. Kikkoman може да се използва и за глазиране на месото, осигурявайки перфектната хрупкава коричка, благодарение на бързото си свойство за изпичане. Същото важи за приготвянето и на други видове меса – пилешко, патешко, свинско, дори обикновено сухият заек може да придобие така желаната сочност.

И тъй като съдържанието на натрий в соевия сос е значително по-ниско от съдържанието му в солта, той може да бъде здравословният ѝ заместител, като едновременно с това не отнема от вкуса на храната, дори напротив.

А сега си представете, че забравяте за солта и на нейно място добавяте соев сос в традиционните български пълнени чушки, в кавармата, дори в някоя от типичните за кухнята ни чорби – бобена или шкембе, например. Ще спечелите единствено вкус.

Не остава друго освен да се доверите на комбинациите, които ви предлагаме, и да ги изпробвате вкъщи. Бъдете смели във вкусовете и споделете опита си в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *