fbpx

Алоха: виж какво крие хавайската кухня

Етническото разнообразие на Тихоокеанския остров е довело до еволюцията на уникалната му кухня. Типичните ястия са смесица от традициите на имигрантите, станали неразделна част от хавайската култура. Нещото, което ги обединява, са пресните, местно произведени съставки.

Хавайските купички с японски привкус

Poke купичката е най-известното ястие с хавайски произход. Тя произхожда от традицията на местните хавайски рибари, които нарязват по-малките рифови риби и ги сервират сурови, подправени с ядки. Думата poke буквално означава “ситно нарязан”. Обикновено poke купичката съдържа суши ориз, пресни зеленчуци, репички, авокадо и сурова риба, разбира се. Имигрантите, пристигнали на острова от различни страни, бързо включват това просто местно ястие в своето меню и добавят характерен финален щрих. Днес купичката е символ на хавайската кухня.

Poke купички със сурова риба или скариди се приготвят от готвачи-аматьори и професионални готвачи по целия свят. Азиатските влияния са очевидни – използването на суши ориз като пълнеж в основата на купата. Гарнитурите също стават все по-креативни: от тофу през свежи зеленчуци до ядките в наши дни. Оригиналните poke купички включват като съставки сладките тропически плодове, които се отглеждат на острова, като ананас, банан, гуава, манго или папая. Купичките в японски стил съдържат бобови кълнове и боб едамаме, прясна сурова риба и са едни от най-популярните в момента.

Естествено ферментиралият соев сос Kikkoman, Kikkoman LIGHT с по-малко сол или Kikkoman Тамари безглутенов соев сос, както и новият Kikkoman Poke, който е специално разработен като подправка за хавайска купа, ще допълнят аромата на вашето хавайско ястие.

Poi, lomi lomi и kāluapig

Има много други традиционни ястия, свързани с Хаваите, в допълнение към универсалната купа, която все още не е намерила пътя си през океана. Едно от тях е poi – паста, произведена от корените на растението таро. Poi е основната храна в местната кухня на Хаваите и все още е важна част от хранителния режим на островитяните.

Пой традиционно се сервира като гарнитура към калуапиг на известните пиршества „луау“. Kāluapig е цяло прасе, приготвено за половин ден в подземна яма с горещи скали от лава, което прави месото изключително крехко и сочно. Lomi lomi, прясна салата от сьомга, домати и лук, произхождаща от Мауи, е друго типично хавайско ястие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *