ЦВЕТНО, ЗДРАВОСЛОВНО, ВКУСНО
Всичко друго, но не и скучно!
Независимо дали се консумират сурови, варени, смлени на брашно или превърнати в тестени изделия – бобовите растения са основна храна в много култури и ключова съставка във вегетарианските и вегански ястия. Те могат да бъдат съставка на яхнии, салати, дипове, гарнитури и много други! Ще ви покажем чудесата, скрити в тази суперхрана и как да сътворите истинска кулинарна магия с нея.
Разнообразие от цял свят
Откъде всъщност идват бобовите растения? Те произхождат от различни части на света, включително Средиземноморието, Близкия изток, Южна Америка и Азия. Всъщност, бобовите растения са сред най-старите култивирани растения, известни на човечеството. Има много разновидности, всяка от които създава напълно различно вкусово изживяване. Тази разнообразна гама включва зелен, жълт и черен грах, бял, черен и червен боб, както и леща в кафяво, зелено, червено или черно. Междувременно, въпреки че нахутът идва само като нахут, той се откроява със своята простота, но същевременно гъвкавост. Любимото ни бобово растение е, разбира се, соята. И да не забравяме за боба мунг, често срещана съставка в индийските далс.
Забавен факт: ботанически погледнато, фъстъците също принадлежат към семейството на бобовите! 🙂
Здравословно и зеленчуково с бобови растения
Какво правят бобовите растения суперхрана? Те са богати на растителни протеини и са чудесен заместител на животинските протеини във вегетарианските и вегански ястия. Също така осигуряват много фибри, витамини (особено витамини от група В) и минерали като желязо и магнезий. Ниското им съдържание на мазнини ги прави идеални за здравословна, но достатъчна храна, тъй като те осигуряват и комплекс въглехидрати, което ги прави универсален продукт за балансирано хранене.
Бобовите растения са ценна и универсална алтернатива както за солени, така и за сладки ястия. Черният боб, например, е здравословен вариант за брауни, защото е източник на протеини. Нахутът също може да играе роля в сладки ястия: водата от нахут (аквафаба) е отличен заместител на яйцата при печене. Лещата често се използва като заместител на месо в сос Болонезе или за вегетариански бургери. Като алтернатива соевите продукти като тофу и темпе са идеални за мариноване в нашия соев сос Kikkoman. Кой би си помислил, че бобовите растения са с толкова разнообразно приложение?
Ето няколко вдъхновяващи идеи как да използвате бобови растения в ястията си:
Приготвянето на хумус у дома е не само лесно, но и по-евтино и много по-вкусно! Пюре от нахут с чесън, тахан и лимон – толкова просто и толкова хубаво. Добавете малко соев сос Kikkoman и вашият хумус ще бъде ненадминат.
Друго ястие, което всеки знае: чили кон карне, боб в пикантен доматен сос с кайма. За вегетарианците сред нас има и вегетарианската версия chilli sin carne, която е също толкова вкусна.
Класическата супа със зелен грах или крем супата от жълта леща, са не само здравословни, но и обикновено се приготвят бързо.
А ако сте любители на пикантната кухня, определено трябва да опитате индийско къри с боб мунг, известно още като мунг дал или нашите любими къри зеленчуци.
Но това не е всичко: знаете ли, че фалафелът се прави от бобови растения? Пюрираният нахут е основата на тези вкусни пържени топчета.
Както можете да видите, бобовите растения предлагат цял свят от кулинарни възможности. Ако предизвикахме интереса ви или поне желанието да хапнете малко, защо просто не опитате нашите рецепти с бобови растения и не ни кажете какво мислите? И не забравяйте, че една-две супени лъжици соев сос Kikkoman наистина подсилват вкуса им!