fbpx

Как да готвим китайско?

Китайската Нова година винаги е много специален повод. Началото на новата година се определя от първото новолуние и се празнува в продължение на петнадесет дни с впечатляващи церемонии. От само себе си се разбира, че споделените ядене и наслада на храна са неразделна част от празненствата!

Много ястия през този период имат специално и символично значение. Рибите и скаридите, например, символизират късмет и успех; jiaozi, kourou и пролетните рулца говорят за просперитет; кюфтета и сладки оризови топки означават семейна сплотеност, а юфката – дълъг живот. Храната за китайската Нова година е чудесна възможност за вкусно вдъхновение, защото китайската кухня предлага огромно разнообразие.

КОИ ЯСТИЯ СА ТИПИЧНО КИТАЙСКИ?

Няма една единствена китайска кухня, а различни основни стилове. Разнообразието от китайски ястия и готвене е толкова голямо, колкото и самата страна – повлияно от географските и климатичните различия. Тук бихме искали да ви представим четири регионални стила на готвене:

Шандонг
Популярната кухня на Шандонг от североизточната част на страната включва много пържени и задушени ястия и супи. Тъй като Шандонг е разположен по протежение на Жълтата река и крайбрежието, рибата и морските дарове като миди и охлюви са неразделна част от кухнята. Регионът е известен също със своите зърнени продукти, както и с чесън, лук, патладжани и пак чой. Така наречената кухня Лу се счита за кулинарната храна на императорския двор.

Съчуан
Субтропичният климат и плодородната почва създават идеални условия за целогодишно земеделие, включително отглеждане на ориз, царевица, соя и чай. В провинцията, известна със своя сечуански пипер, джинджифилът, чесънът и лютият червен пипер също често се използват за подправка. Освен мариновани зеленчуци, Съчуан консумира повече месо от други региони на страната.

Гуандун
Кантонската кухня от Гуангдонг е известна със своите меки сосове, независимо дали са хоисин или сос от стриди, сладкокисел или сос от сливи. Подправките се използват умерено, а методите на приготвяне обикновено са доста балансирани. Готвенето е повлияно от различни други китайски провинции, което прави храната особено разнообразна. Местно отгледани съставки като картофи, соеви зърна и пресен лук често намират място в уока, заедно с много разновидности на месо и, поради крайбрежното местоположение, риба.

Тази традиция включва и видове месо, които обикновено не се сервират в Европа.

Хуайян
Източната китайска провинция Дзянсу на Жълто море е сърцето на кухнята Хуайян. Леки супи и пържен ориз със зеленчуци и скариди са основни продукти в готвенето, известни със свежите си ястия и често леко сладък характер. Риба, птици, спанак и бамбукови ястия също са популярни. Класическите са лъвски глави (кюфтета с месо от раци) и корен от лотос, пълни с лепкав ориз.

ТИПИЧНИ СЪСТАВКИ ЗА КИТАЙСКАТА КУХНЯ

Използваните съставки са толкова разнообразни, колкото и вкусовете. Изброяването на всички тях би било невъзможно. Почитателите на китайската храна обаче не могат без следните задължителни неща:

Басмати ориз. Този бял, тънък, дългозърнест ориз се отглежда в подножието на Хималаите. Смята се за особено фино и е любимо заради отличителния си аромат. Така че не е чудно, че басмати означава „уханният“.

Миен юфка. Твърди се, че китайската юфка е най-старата в света. Това включва миен юфка, основна съставка в много азиатски ястия. Тази универсална пшенична юфка е идеална за използване в супи и пържени ястия.

Соев сос. Соевият сос е най-важната подправка в азиатската кухня за готвене или подправка. Вода, соеви зърна, пшеница и сол – това е всичко, което е необходимо за приготвянето на нашия соев сос Kikkoman. Неговият плътен вкус добавя нещо определено към всяко ястие.

Съчуански пипер. Прочутата подправка от Съчуан, страната на четирите реки, всъщност е цветните пъпки на цитрусово растение. Капсулите със семена се използват като черен пипер, осигурявайки ароматна, изтръпваща пикантност.

Вино Шаоксинг. На вкус виното Shaoxing донякъде напомня на шери. Често се консумира топъл като аперитив през зимата. Освен това е популярна подправка в китайската кухня и е подходяща и за мариноване на месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *