Едва ли има по-подходяща и вкусна рецепта за днешния ни #MeatlessMonday! Тези страхотно вкусни фалафели се приготвян буквално за минути, като ви съветваме още предишната вечер да сте накиснали нахута. Естествено ферментиралият соев сос Kikkoman придава уникален умами вкус и на самата смес за фалафелите, и на лука, и на дресинга. Красиво, лесно, бързо и уникално вкусно!
Детайли
4 човека
4,5 часа
5 минути
Съставки
200 г сушен нахут
1 малка глава червен лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. кимион
2 с.л. тахан
1 шепа пресен кориандър
1 лимон
олио за пържене
Съставки за лука
1 голяма глава лук
50 мл оцет
50 мл вода
50 г захар
1 дафинов лист
Съставки за дресинга
2 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. сусамово масло
2 с.л. вода
4 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок и кората от 1 лимон
1 голямо цвекло
2 моркова
1 консерва нахут
1 италианска цикория
пресен кориандър
Приготвяне
- Накиснете изсушения нахут в студена вода за минимум 8 часа. Отцедете водата и сложете нахута в кухненски робот и нарежете на ситно. Добавете нарязания червен лук, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, чесъна, кимиона, тахана, солта и кориандъра и разбийте, докато стане гладка консистенция. Подправете с лимонова кора и сок. Направете фалафели и ги изпържете в загрята на 170°C мазнина за 3-4 минути.
- Нарежете лука на тънки филийки. Оставете оцета, водата, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, захарта и дафиновия лист да заврят, докато захарта се разтопи. Сложете лука в оцетната смес и оставете да се маринова поне 30 минути.
- Смесете фъстъчено масло, сусамово масло, вода, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, зехтин и лимонов сок и кора за дресинг. Подправете с прясно смлян черен пипер.
- Нарежете цвеклото и моркова на спирали или тънки лентички и разбъркайте с част от дресинга. Смесете нахута с малко дресинг. Поставете листата цикория в 4 купи. Отгоре сложете зеленчуците, нахута, маринования лук и фалафелите. Гарнирайте с пресен кориандър и още дресинг.