fbpx

Годината на Дървения дракон, или какво ни чака през 2024

Според китайския астрологичен календар, от 10 февруари 2024 г. влизаме в годината на Дървения Дракон, която ще завърши на 28 януари 2025 г. Ще посрещнем силата, късмета и успеха.

Китайската, или Лунната, нова година обикновено продължава около 15 или 16 дни, започвайки с второто новолуние след зимното слънцестоене на 21 декември. Обикновено, това е периодът между края на януари и края на февруари, а празничният цикъл завършва на следващото пълнолуние. Настъпването на пълнолунието, традиционно, се отбелязва с Фестивал на фенерите.

В Азия не се използва названието „Китайска нова година“, както тя е популярна у нас. Азиатците празнуват Лунната нова година, като празникът не се чества само в Китай, а в цяла Югоизточна Азия.

Годината на синия дървен дракон

Годината на дървения дракон идва след Годината на заека и преди Годината на коня. Драконът е символ на смелост, просперитет, сила, късмет, успех и е свещено животно, което умее да властва над времето.

Драконът е единственото митично животно в традиционния китайски зодиакален календар. Той е петият зодиакален знак в китайския хороскоп: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Тази традиция произхожда от древна китайска поема, която разказва за 12 митични животни, слизащи от небето, за да предвестят пролетта и новата реколта. През 2024 г. приемаме Годината на Дракона.

Освен животинския зодиак, китайската Нова година също се свързва всяка година с един от петте елемента – земя, дърво, огън, метал и вода. През 2024 г. дървото заема централно място, което я прави Годината на дървения дракон. Дървото, под чийто символ ще мине знакът на дракона, носи спокойствие, благонадеждност, креативност и развитие, а неговият цвят е синият. Дървото олицетворява изконния стремеж на хората към нови постижения, непрестанен прогрес, устойчив растеж. Смята се, че родените през тази година въплъщават качества, свързани с драконите – естествено лидерство, харизма и безграничен ентусиазъм.

Та, може да се каже, че 2024 г. ще е годината на Дървения син дракон. 🙂

Какво още около посрещането на новата Лунна година?

Празникът на червените пликове. Тази традиция включва старейшините да подаряват червени пликове или hongbao на деца и внуци, за да дадат късмет за следващата година. Тези пликове съдържат пари, символизиращи проспериращо начало на новата година. Освен старейшините, колегите и приятелите често обменят hongbao. Това е традиционен новогодишен подарък или бонус.

Фойерверки и фенери. Честванията около Лунната Нова година не минават без ослепителната феерия от фойерверки и фенери. Всяка година те осветяват небето, за да прогонят тъмнината и да ознаменуват идването на надеждата. Вековната традиция на фенерите датира от над 2000 години, още от династията Хан и е неразделна част от посрещането на Лунната нова година. Фенерите се пускат в нощното небе в последната вечер на петнадесетдневния фестивал.

Фестивалът на фенерите. Наричан още Фестивал на Шанюан, той се празнува на петнадесетия ден от честванията по посрещането на Лунната година, по време на пълнолуние, когато е и последният ден от традиционните празненства на новата година. В древни времена фенерите са били доста семпли и само императорът и благородниците са притежавали големи и богато украсени фенери. Днес, често те са във формата на животни. Фенерите могат да символизират хората, които се отказват от миналите си същности и получават нови, от които ще се откажат през следващата година. Фенерите почти винаги са червени, за да символизират късмет.

Очаквай съвсем скоро и повече информация за нашата традиционна игра по повод Азиатската Нова Година, която ще стартира на 7 февруари и по време на която ще раздадем 10 от новите ни Kikkoman диспенсъри лимитирана серия 2024 и 1 голяма награда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *