fbpx

Много повече от зрънце: част 2

Соята е на мода! Освен че тенденции като вегетарианството и веганството са стимулирали продажбите на соеви продукти по целия свят, здравословните фактори също играят роля. Соевите зърна съдържат много голямо количество протеини и имат важен принос за балансирания хранителен режим. Освен това имат всевъзможни приложения!

Представяме ти втора част на селекцията от разнообразни храни на основата на соя:

Соев сос.

Соевият сос се прави от вода, соеви зърна, сол и пшеница и се използва за подправяне на много различни видове храни. За производството на соев сос в Япония и Китай се използват различни процеси, като има както бледи, така и тъмни разновидности на китайския соев сос. Можете да разпознаете нашия естествено ферментирал соев сос Kikkoman по неговите отличителни характеристики: уникален тъмен цвят, плътен умами вкус и богат букет от аромати.

Соево брашно.

Соевото брашно е важен страничен продукт в процеса на производство на соево масло. Богато на протеини, то често се употребява в теста за хляб, хлебчета или сладкиши. Въпреки това, то се използва само като обогатяваща допълнителна съставка и трябва да е смес от 20 до 30 % соево брашно + конвенционално брашно. В противен случай печените изделия няма да втасат правилно.

Соево мляко.

Соевото мляко може да е нова тенденция в западния свят, но то се консумира в Китай повече от 2 000 години. Произвежда се чрез накисване и смилане на соеви зърна преди кипене и филтриране на сместа. Соевото мляко е чудесна алтернатива на млечното мляко, тъй като съдържа почти същото количество протеин, но без лактоза и холестерол. Много е популярно сред веганите, а също и при хора с непоносимост към лактоза или алергия към млечен протеин.

Соево кисело мляко.

Соевото кисело мляко се приготвя чрез добавяне на ферментиращи бактерии към соевото мляко, което е много подобно на конвенционалния процес на производство на кисело мляко. То е също толкова богато на протеини, колкото соевото мляко и съдържа много пробиотични култури. Допълнителни предимства на соевото кисело мляко са, че е без глутен, без лактоза и е веган.

Текстуриран соев протеин.

Текстурираният соев протеин е чудесен заместител на месото на базата на соя. Малките TSP гранули или люспи могат да се рехидратират с вода, зеленчуков бульон или марината и след това да се използват като заместител на мляно месо. Те често се използват във вегетариански сосове Болонезе или чили кон карне.

И накрая:

Соята може да замени всички видове конвенционални продукти, от месо, сметана и кисело мляко до сирене, а соевите продукти са универсална съставка за различни ястия. Например, кремообразните и тежки сосове могат лесно да бъдат заменени от соевите сосове Kikkoman.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *