Няма да крием, че това е една от любимите ни рецепти с телешко, както и една от любимите ни, представители на пикантния мексикански вкус.
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
30 минути
Време за готвене
80 минути
Калории
<strong>2031 kJ / 485 kcal</strong>
Съставки
500 г кайма
черен пипер
100 г чоризо, на кубчета от около 1 см
2 лука (ситно нарязани)
1 зелена чушка (нарязана на лентички)
3 скилидки чесън (смачкани)
1 ч.л. кимион
1 пръчка ванилия
1 дафинов лист
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. сух риган
2,4 кг домати
1 консерва червен боб
1 с.л. доматено пюре
200 мл телешки бульон
1 ч.л. захар
20 г черен шоколад (70%)
400 г ориз
кориандър
100 г чедър сирене
Приготвяне
- Подправете каймата с черния пипер, след това я запечете леко в горещ тиган и оставете настрана.
- Запържете чоризото, след това добавете лука, чесъна и зелената чушка, след което оставете на огъня за още 3-4 минути. Добавете кимиона, канелата, дафиновия лист, чили пипера и ригана и гответе за още около 1-2 минути, след което сложете каймата в тигана заедно с доматите, боба, пюрето и бульона. Покрийте с капак и гответе на слаб огън поне за около 1 час (колкото по-дълго, толкова по-добре).
- Към края, малко преди да махнете от огъня, добавете Kikkoman естествено ферментирал соев сос, захарта и настъргания шоколад.
- Сервирайте с ориз, гарнирайте с пресен кориандър и малко настъргано чедър сирене.