fbpx

Тексаско-мексиканско вдъхновение

Тези, които вече са били в Тексас, ще знаят, че тексасците са пристрастени към тяхната тексаско-мексиканска кухня, Tex-Mex от английски (комбинацията от Texas и Mexcio)! Това, което първоначално е трябвало да бъде просто име на железопътна линия между Тексас и Мексико, бързо се превръща в кулинарен термин – защото много от готварските практики на тексасците са вдъхновени от мексиканската кухня. С течение на времето Tex-Mex се превръща в отделна хранителна култура, фюжън храна, за която сега има многобройни културни вариации по целия свят.

Но какво точно е типичната тексаско-мексиканска храна и как се различава фундаментално от мексиканската кухня? Всъщност, много мексикански ресторанти сервират тексаско-мексиканска храна, дори в Америка! Това е добра индикация за това колко линиите са се размили с времето. Tex-Mex също се превръща и в популярен и разнообразен стил на готвене и вече не се счита за кухня на работническата класа, както е било в началото.

Какво свързвате с термина Tex-Mex? Ако веднага сте си помислили за начос, енчилада или кесадия, имате направо! Tex-Mex се различава значително по съставките, които използва. Сладката царевица на зърна и кашкавалът, например, са особено типични, докато дребните царевични кочани и бялото сирене са по-разпространени в Мексико.

Телешкото определено е по-разпространено в Tex-Mex рецептите, докато пилешкото държи първото място за мексиканците. Фактът, че много ястия имат едно и също име, но са направени от различни съставки, е повлиян, наред с други неща, от новите заселници, които се местят в Тексас преди повече от двеста години и носят леките, европейски храни със себе си. Мексиканската кухня, която е на няколко хиляди години, е много по-пикантна и не е подходяща, ако вкусът ви е по-чувствителен! Между другото, това също е повлияно от различни култури от цял ​​свят.

Ако обичате храната Tex-Mex толкова, колкото и ние, можем да ви препоръчаме няколко рецепти:

Лесна кесадия с гъби

Терияки джакфрут с ориз и авокадо (веган рецепта)

Kikkoman Мичелада

Най-добрата рецепта за чили кон карне

Чуроси с шоколад

Бяхме вдъхновени да предложим идеи, които съчетават Tex-Mex със съставки, които могат да бъдат лесно набавени. Освен това всичко се приготвя бързо и лесно, което го прави идеалната храна за следващото ви парти.

Независимо дали използваме нашия PONZU, Терияки, КИМЧИ или класическата червена капачка Kikkoman – ще ви покажем как лесно можете да придадете на своите Tex-Mex ястия допълнителен умами привкус, като използвате нашите сосове. И най-важното: експериментирайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *