Тази лесна рецепта за веган ястие с ориз е вдъхновена от вкусовете на Мексико. Издърпаният джакфрут с подправки и салца от чушки и авокадо са фантастична комбинация за обяд или вечеря.
Джакфрут е вечнозелено хлебно дърво от семейство черничеви. Идва от Индия и често е наричан индийско хлебно дърво. Плодът му е един от най-големите ядивни плодове на дърво и има отлични хранителни качества. В Южна Индия, например, плодовете от хлебното дърво са много популярна храна, наред с мангото и бананите. Често, джакфрутът се използва за заместител на месото в много вегетариански и веган рецепти.
Детайли
2 човека
15 минути
20 минути
<strong>2747 kJ / 656 kcal</strong>
Съставки
100 г бял ориз
200 г джакфрут от консерва
3 с.л. Kikkoman Терияки марината
50 г доматено пюре
1 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смлян кимион
1/4 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. чили
1 с.л. зехтин
1 авокадо
1 ч.л. черен сусам
100 г черен пипер
100 г зелен пипер
100 г жълт пипер
1 ч.л. зехтин
1 с.л. Kikkoman Терияки марината
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. смлян пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
пресен кориандър
Приготвяне
- Сварете ориза, докато омекне.
- Изплакнете извадения джакфрут и разбъркайте добре с Kikkoman Терияки марината, доматеното пюре и подправките. Всичко се запържва в зехтин.
- Нарежете чушките на малки кубчета. Заедно с наситнения чесън се запържват за кратко в зехтина. Подправете с лимонов сок, Kikkoman Терияки марината, черен пипер, кимион и пресен кориандър. Авокадото се обелва, нарязва се на филийки и се поръсва със сусам.
- Разпределете сварения ориз в 2 чинии и сервирайте с гарнитурата.