Чуросите са любимите ни испански “понички”. Дали с шоколад, дали с канела, дали само поръсени със захар, приказният им вкус е идеален за закуска или за леко хапване следобед.
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
15 минути
Калории
2 452 kj / 588 kcal
Съставки
250 мл вода
25 г масло
125 г захар
1,5 или 2 ч.л. канела
175 г брашно
1 яйце
Съставки за шоколадовия сос
25 г масло
50 мл пълномаслено мляко
75 г черен шоколад
Приготвяне
- За да направите тестото за чуроси, добавете водата, маслото, 25 г захар, 0,5 ч. л. канела и естествено ферментирал соев сос Kikkoman в тиган за сотиране. Загрейте, докато маслото се разтопи и водата заври.
- Добавете брашното и разбъркайте при леко загряване за 2-3 минути. Свалете от огъня и оставете да се охлади за няколко минути.
- Разбъркайте яйцето, докато се абсорбира напълно в тестото. Напълнете тестото в торбичка с накрайник във формата на звезда.
- Загрейте олиото до 170 градуса в голям тиган или фритюрник. Оформете с формата за тесто тестени ленти с дължина 5-6 см. Пържете 3-4 минути до леко златисто и хрупкаво.
- Смесете 1 ч. л. канела и 100 г захар. Поръсете горещите чуроси със захарната смес.
- За шоколадовия сос добавете масло, млякото и нарязания шоколад в малък тиган за сос. Загрейте леко, докато шоколадът се разтопи и разтвори в млякото. Подправете с естествено ферментирал соев сос Kikkoman и сервирайте с чуросите.
съвети
- Тази порция чуроси е доста, но е трудно да направите по-малко. Можете да разделите тестото на няколко части, да изпържете количеството, което искате да изядете, а останалото да замразите за следващ път.
- Към чуросите и шоколада може да добавите и ванилов сладолед.