Миналата година по време на Коледните пости сe “отчетох” с една интересна публикация за 8 ястия от японската кухня за българските Коледни пости.
Тази година реших да събера накуп няколко мои любими рецепти без месо и яйца. Можем да модифицираме рецептите, в които има сирене, като го заменим с тофу или ако е пармезан за поръсване – с настъргани орехи. За този период са важни 3 неща, според мен:
1. Бъдете разнообразни – скучните ястия омръзват.
2. Яжте балансирано – редувайте видовете хранителни продукти.
3. Споделете с приятели и се усмихвайте – не приемайте постите като тест за издържливост, а като време за пречистване на тялото, детоксикация. А защо не и на душата. Запалете за безмесните храни и други членове на семейството ви или ваши приятели. Заедно винаги е по-забавно!
Ето и моята златна колекция от постни рецепти и соевите сосове и маринати на Кикоман:
1. Печено цвекло със соев сос
2. Вегетариански бургер с печурки
3. Супа от зеленчуци със соев сос
4. Японски солени палачинки със зеленчуци – тук правим палачинките без яйцата
5. Печено брюкселско зеле със соев сос
6. Крехки запечени броколи – тук заместваме маслото с растително олио, а пилешкия бульон – със зеленчуков
7. Веган сандвич с бобено кюфте
8. Гъби кладница с просо, праз и Kikkoman уок сос