Понеделник без месо – има такава инициатива в някои страни. Днес Ойши блога се включва в нея със Сусамени зеленчуци в японски стил. Нека си припомним, че се намираме във времето на големите християнски Коледни пости. Който иска да надзърне в миналогодишната ми класация, нека прочете: 8 ястия от японската кухня за българските Коледни пости. Обаче, с или без месо, никога не забравям, че важна роля в рецептите ми играе Кикоман соевия сос 🙂
Продукти:
1-2 глави броколи
1 консерва грах
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
3 с.л. сусамово олио
1 червена чушка, нарязана на ивици
1 ч.л. смачкан чесън
¼ ч.ч. Кикоман соев сос
½ с.л. сусамово семе
Начин на приготвяне:
Обелваме горния слой на броколите. Нарязваме ги на половина. Слагаме броколите и граха в тенджера с вряща вода за 1 минута, после ги изваждаме, охлаждаме в студена вода и ги оставяме на страна да се отцедят.
Загряваме в голям уок тиган сусамовото олио и слагаме бланшираните броколи , граха, червения лук, чушката и чесъна. Готвим 1 минута. Добавяме Кикоман соевия сос и готвим още 1 минута. Отстраняваме от котлона. Сервираме зеленчуците, поръсени със сусамово семе.
Приятен апетит!