Дали заради застудялото време, което ни накара да събуем сандалите и захвърлим късите ръкави, днес ми се е прииска да сготвя нещо цветно, много пъстро, което да напълни очите ми, но и стомаха ми 🙂 Сетих се за тези японски солени палачинки със зеленчуци. Главният герой, не се съмнявайте, отново е Кикоман соевият сос, който участва в соса за плънката. Без повече приказки, нека минем към готвенето:
Продукти за палачинките
800 г брашно
1/8 л вода
2 яйца
сол
пипер
2 с.л. растително масло
За зеленчуците
200 г мека тиква
50 г целина
80 г малки патладжани
80 г малки тиквички
50 г смес от гъби – различни сортове, каквито намерите 3-4 вида
50 г кълнове от боб мунг
50 г грах замразен или от консерва
сол
150 г домати, без семките и максимално без сок/или сушени домати
3 с.л. олио
За пикантния сос:
1 скилидка чесън
1/2 люта чушка
40 г зелен лук
50 мл зеленчуков бульон
50 мл соев сос Кикоман
1 с.л. нарязан на ситно див чесън
1/2 ч.л. царевично брашно
плюс
2 с.л. нарязан див чесън за декорация
Начин на приготвяне
За палачинките смесваме брашното с водата и бъркаме до еднородна смес. Добавяме яйцата и разбиваме всичко много добре. Подправяме сместа и я оставяме да престои 30 минути.
За зеленчуковата плънка
Нарязваме тиквата и патладжана на кубчета с размери около 1 см. Целината – на тънки пръчици, дълги около 4 см. Тиквичката – на кубчета с размери около 2-3 см. Почистваме гъбите и ги нарязваме на кубчета с размери около 1-2 см. Почистваме кълновете. Бланшираме граха в солена вода за 3-4 минути, а след това ги измиваме със студена вода. Бланшираме доматите. Почистваме ги от кожата и ги разрязваме на четири чести, почистваме ги от семената и ги нарязваме на кубчета с размери около 2 см.
За пикантния сос
Почистваме и нарязваме на ситно чесъна. От лютата чушка махаме дръжката и семената и я нарязваме на много ситно. Зеления лук нарязваме на колелца. Смесваме продуктите със зеленчуковия бульон, соевия сос Кикоман, дивия чесън и царевичното брашно и го оставяме настрана.
В уок тиган загряваме 3 с.л. олио. Сипваме тиквата и я запържваме за 4-5 минути, като бъркаме непрекъснато. Добавяме патладжана и тиквичката и пържим още 2-3 минути. Добавяме целината, гъбите и кълновете. Готвим още 2 минути като бъркаме непрекъснато. В последните минути добавяме граха и доматите. Изливаме отгоре пикантния сос. Готвим още една минута.
Последно приготвяме палачинките. В плосък тиган загряваме 1/2 с.л. олио и изпържваме няколко палачинки. Когато са готови, във всяка една от тях поставяме по малко плънка и я прегъваме на две. Посипваме с нарязан ситно див чесън и сервираме.
Препоръчвам към тези палачинки една супа:
Супа с аромат на Изток