Често чувам приятели да се оплакват, че готвят все едни и същи рецепти, че им се иска нещо по-различно. Това ме накара днес да ви предложа една вегетарианска идея за печени патладжани с мисо мед и японския Кикоман соев сос. В края на септември и началото на октомври по магазините и пазарите е пълно с патладжани – лилави и бели. Може да използвате белите, които имат по-лек вкус.
Необходими продукти:
2 средни патладжана
4 с.л. бяла мисо паста
2 с.л. мед
1 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. печени сусамови семена
парче пресен джинджифил – настърган на ренде
1 скилидка чесън, смачкан
4 стръка зелен лук, нарязан
2 с.л. сусамови семена
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 180 градуса. Срязваме патладжаните през средата по дължина. С нож внимателно правим разрези на правоъгълници по диагонал, като внимаваме да не срежем кожата на патладжаните. Слагаме хартия за печене в тавичка и слагаме върху нея патладжаните.
Смесваме останалите продукти: мисо, меда, Кикоман соевия сос, печените сусамови семена, джинджифила и чесъна с 2-3 с.л. вода, за да получим пюре. Разпределяме сместа върху патладжаните, а разрезите ще й помогнат да попие надолу. Печем в загрята фурна за 20-25 минути, докато покафенеят. Сервираме ги поръсени с нарязан на дребно зелен лук и сусамови семена.
Не остана нищо друго, освен да ви пожелая “Добър апетит!” и да да ви предложа една прекрасна добавка за по-пълноценно меню:
Пареща супа с ориз по японски