fbpx

Кога, къде, какво: всичко за сакура

Какво?

Да започнем с това какво е сакура. Сакура е събирателно за всички растения, които са от семейство Розови. У нас използваме различни имена, за да означим едно от най-красивите дървета – сакура, японска вишна, източноазиатска или ориенталска череша, планиснка череша, и други. Култивирането на декоративни черешови дръвчета Япония датира от около 14 век.

Японската декоративна череша, наречена сакура, съществува в над 300 разновидности. И всяка от тях ни очарова с красотата и изяществото си в периода на цъфтеж. Сакура се нарича и периодът на цъфтеж. И дръвчето, и неговият цъфтеж са се превърнали в един от най-разпознаваемите символи на Япония.

Наблюдаването на черешовия цъфтеж е национално забавление в Япония още от 8 век. Има много видове череши, някои от които са култивирани чрез кръстосване. Черешовите дървета имат сериозно значение за японците. То основно се дължи на много краткия живот на цветчетата веднага след цъфтежа – около седмица до 10 дни след, след което окапват. Тяхната мимолетна красота илюстрира по възможно най-изящния и фин начин, че нищо на този свят не е вечно, всичко отминава в даден момент. Тъжното, но красиво възхищение от това непостоянство е важна част от японското мислене от древни времена.

Културата на самураите също почита крехкостта, изяществото и преходността на сакура, тъй като във философията на самураите е залегнала идеята, че те, подобно цъфтящите череши, са краткотрайни, а от друга страна цъфналите цветчета са символ на капките кръв, пролята в техните битки.

Днес сакура е символ на невинност, простота, красотата на природата и прераждането, с което идва и пролетта.

Къде?

Черешовите дръвчета в Япония цъфтят от средата на март до края на април и именно така природата изпраща зимата и посреща пролетта.

В Япония един от най-популярните фестивали – ханами (в буквален превод “съзерцание на цъфтежа”), също е посветен на сакура. По време на ханами семейството и приятели се събират в паркове под сянката на черешовите дървета, празнуват появата на красивите цветчета и си правят пикници. Дори учебната година в Япония е организирана около периода на цъфтеж на сакура и започва веднага след ваканция в началото на сакура.

След периода на пълно цъфтене малките цветчета започват да падат грациозно от дърветата и да покриват като красив килим парковете. За много японци разцъфването на вишневите цветове символизира човешкия живот, преходността и благородството. Неофициално те се смятат и за националното цвете на Япония.

Има региони, разположени на юг от Токио, където черешовите цветове започват да цъфтят още през януари. Сред тях е град Кавазу, разположен на брега на полуостров Изу, който е на около три часа път от Токио. Кавазуможе да се похвали с отличителен вид черешово дърво, наречено Кавазу сакура, което цъфти приблизително месец по-рано от типичните черешови цветове.

Друг такъв район е Атами сити, който е на около час и половина път от Токио. Тук Атами сакурата цъфти покрай тих поток, също около месец по-рано от повечето японски черешови цветове.

В по-студените райони на Северна Япония сезонът на черешовия цвят обикновено настъпва по-късно, отколкото в останалата част на страната. Например, сакура в Сендай (Североизточна Япония) обикновено започва в края на март.

Последните цъфнали череши в Япония се очаква да бъдат в Хокайдо към края на април.

Кога?

Ако планирате да посетите Япония и да се насладите на красотата през пролетта, последните прогнози за тази година показват, че цъфтенето на сакурата започва в Токио около 16 март в най-южната част на страната и през следващите дни ще продължи на север.

Ето и какво вещае прогнозата за 2023:

Токио: цъфтеж около 16 март, пик на цъфтежа около 24 март
Сапоро: цъфтеж около 27 април, пик на цъфтежа около 1 май
Сендай: цъфтеж около 1 април, пик на цъфтежа около 7 април
Канадзава: цъфтеж около 28 март, пик на цъфтежа около 4 април
Нагоя: цъфтеж около 21 март, пик на цъфтежа около 30 март
Киото: цъфтеж около 23 март, пик на цъфтежа около 31 март
Осака: цъфтеж около 24 март, пик на цъфтежа около 1 април
Хирошима: цъфтеж около 23 март, пик на цъфтежа около 1 април
Фукуока: цъфтеж около 20 март, пик на цъфтежа около 29 март

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *