fbpx

Какво значение крият японските цветя: част 1

Въпреки че времето навън не е много приветливо, а полянките не привличат нашето внимание с красивите си цветове и пъстри багри, това не ми пречи да ви разкажа малко за цветята в Япония.
Там, както и при нас, една голяма част от цветята имат своето значение и са символ на определено настроение или чувство.
Например цветя като японската вишна (или т.нар. Сакура – sakura ) или хризантемите са приети за национални символи на Япония. Тези цветя са възприети като символ на много силни емоции и са включени в много от японските митове и легенди, както и в ежедневието като цяло. Отвъд тези национални символи, другите цветя имат по-тесни значения. В Япония цветята са приети за традиционен подарък както за мъже, така и за жени. Именно чрез тези нежни творения на природата, се предават и изразяват най-съкровените чувства, които понякога е трудно да бъдат изречени на глас.

Но въпреки че цветята говорят, техният език (Hanakotoba, 花言葉) се приема като забравящ се. В днешни дни много японци дори не са запознати с цветята и традиционните им значения.
И тъй като говорим за цветя, ето и няколко от основните видове, които се приемат от японците като популярни:
червена роза (Akaibara, 赤い薔薇) – и в Япония, както и западното значение на розата е романтика.
карамфил (Kaneshon, カーネーション) – в Япония това цвете е символ на любов (особено ценено, когато се подарява за деня на майката). На запад карамфилът има много различни значения, в зависимост от своя цвят. Например червените карамфили показват романтична любов, а жълтите символизират отхвърляне.
беладона (Amaririsu, アマリリス) – японците я приемат като символ на срамежливост, а на запад беладоната има значение на гордост.
бяла роза (Shiroibara, 白い薔薇) – в Япония е символ на невинност, преданост и тишина. На запад – добродетел и целомъдрие.

Това е само първата порция, но за да не ви отегча, втората ще ви споделя утре 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *