fbpx

Вълшебната Сакура: размисли за красотата и младостта

След като утихнаха готварските страсти покрай конкурса ни “Бъди победител в кухнята – спечели!”, дойде ред да ви разкажа за прекрасния фествал Сакура или О-ханами – любуване на цъфналите вишни.

Сакура започва от края на февруари и продължава до началото на май в най-северните части на страната. Докато в най-южните – остров Кюсю и острова Окинава – първите розови пъпки се отварят още през февруари, в най-северните префектури – Акита, Ивате, Аомори – чак в края на април и началото на май, а около 10 май О-ханами се провежда на остров Хокайдо.

Произходът на Ханами е древен – за първи път се споменава за него в документи от 712 г. Периодът на цъфтеж е относително кратък, затова японците и туристите се любуват на дърветата и през деня, и вечерта. След 18 ч. вишните са специално осветени, а разходката се превръща в изключително романтично преживяване.

Традицията на любуването на сакура възниква в императорския двор. Аристокрацията, отличаваща се с изящни и изискани маниери, прекарвала с часове под цъфтящите дървета, наслаждавайки се на красотата и аромата на вишновите цветове докато играели салонни игри, пиели леки напитки и рецитирали стихове. В краткотрайното и прекрасно цъфтене sakura3на сакурата те виждали дълбок смисъл: размишлявали за краткостта на живота, неговия смисъл и стремежа към съвършенство, а ронещите се цветове били тема за разговор за храбростта и чистотата на помислите.

Постепенно в празника се включват и обикновените хора. Днес на цъфналите вишни се любуват всички – японци и туристи, като се организират разходки и пикници. В Япония има над 100 сорта вишни, а сакура става символа на женската младост и красота. Много древни и свременни поети възпяват сакура в хайку, хайка и суми-е, рисунки на сакура се използват широко във всички сфери на изкуството и бита.

За любознателните ще припомня, че писах за Японските цветя и значението им – първа част и Японските цветя и значението им – втора част.
Надявам се днешната ми публикация за фестивала О-ханами да ви донесе много настроение и красота през започващата седмица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *