fbpx

PONZU билково ризото с печени гъби

Признаваме, че тази рецепта ни се получи малко връткава, но признаваме още, че това е едно най-вкусните ризото, които някога сме опитвали! Благодарение на Kikkoman PONZU цитрус и комбинацията от гъби, босилек, магданоз и още няколко съставки, този вкус дълго време ще остане абсолютно ненадминат! Buon appetito!

Детайли

Порции

4 човека

Време за подготовка

15 минути

Време за готвене

45 минути

Калории

1880 kJ / 449 kcal

Съставки за зелен бульон

  • 15 г пресен магданоз

  • 15 г пресен босилек

  • 125 г зеленина от пресен лук (4 стръка)

  • 200 г спанак

  • 500 г вода

Съставки за PONZU бульон

Съставки за ризото

  • 300 г ориз ризото

  • 20 г олио

  • бялото на пресен лук, нарязан на ситно (4 стръка)

  • PONZU бульон

  • зелен бульон

Съставки за гъбите

  • 500 г гъби, почистени и нарязани на две, ако са по-големи

  • 25 г зехтин

  • 5 г сол

  • 30 г Kikkoman PONZU цитрус

Съставки за финал

  • 25 г масло

  • 100 г настърган пармезан

  • сол и прясно смлян черен пипер

Приготвяне

  • ГЪБИ: агрейте фурната на 220 градуса. Намажете гъбите с олио и сол и ги запечете за 10-15 мин. до златисто кафяво. Изключете фурната. Залейте гъбите с Kikkoman PONZU цитрус и оставете в изключена топла фурна.
  • ЗЕЛЕН БУЛЬОН: нарежете на ситно около 1/5 от магданоза и около 1/5 от босилека и ги отделете. Прехвърлете останалия магданоз, босилек, зеления лук и спанака в блендер или кухненски робот. Добавете водата и бъркайте на висока скорост, докато не стане гладка смес, около 30 секунди.
  • PONZU БУЛЬОН: смесете останалата вода с Kikkoman PONZU цитрус и оставете настрана.
  • РИЗОТО: загрейте олио в тежък тиган с капак. Добавете ориза и гответе, като разбърквате на 2 минути. Добавете бялото от лука и продължете да готвите, като разбърквате често, на 1 минута. Добавете PONZU бульона. Покрийте и оставете да заври, след което намалете топлината до възможно най-ниската степен. Гответе десетина минути, като бъркате непрестанно.
  • Добавете зеления бульон, разбъркайте хубаво и продължете да готвите, докато течността се абсорбира изцяло и оризът омекне, около 8-10 минути.
  • Разбъркайте маслото и пармезана, докато маслото се разтопи. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Отгоре намажете с готовите гъби и техния сос и със ситно нарязаните листеца магданоз и босилек. С помощта на белачка за зеленчуци настържете допълнително пармезан отгоре и сервирайте веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *