Признаваме, че тази рецепта ни се получи малко връткава, но признаваме още, че това е едно най-вкусните ризото, които някога сме опитвали! Благодарение на Kikkoman PONZU цитрус и комбинацията от гъби, босилек, магданоз и още няколко съставки, този вкус дълго време ще остане абсолютно ненадминат! Buon appetito!
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
45 минути
Калории
1880 kJ / 449 kcal
Съставки за зелен бульон
15 г пресен магданоз
15 г пресен босилек
125 г зеленина от пресен лук (4 стръка)
200 г спанак
500 г вода
Съставки за ризото
300 г ориз ризото
20 г олио
бялото на пресен лук, нарязан на ситно (4 стръка)
PONZU бульон
зелен бульон
Съставки за гъбите
500 г гъби, почистени и нарязани на две, ако са по-големи
25 г зехтин
5 г сол
Приготвяне
- ГЪБИ: агрейте фурната на 220 градуса. Намажете гъбите с олио и сол и ги запечете за 10-15 мин. до златисто кафяво. Изключете фурната. Залейте гъбите с Kikkoman PONZU цитрус и оставете в изключена топла фурна.
- ЗЕЛЕН БУЛЬОН: нарежете на ситно около 1/5 от магданоза и около 1/5 от босилека и ги отделете. Прехвърлете останалия магданоз, босилек, зеления лук и спанака в блендер или кухненски робот. Добавете водата и бъркайте на висока скорост, докато не стане гладка смес, около 30 секунди.
- PONZU БУЛЬОН: смесете останалата вода с Kikkoman PONZU цитрус и оставете настрана.
- РИЗОТО: загрейте олио в тежък тиган с капак. Добавете ориза и гответе, като разбърквате на 2 минути. Добавете бялото от лука и продължете да готвите, като разбърквате често, на 1 минута. Добавете PONZU бульона. Покрийте и оставете да заври, след което намалете топлината до възможно най-ниската степен. Гответе десетина минути, като бъркате непрестанно.
- Добавете зеления бульон, разбъркайте хубаво и продължете да готвите, докато течността се абсорбира изцяло и оризът омекне, около 8-10 минути.
- Разбъркайте маслото и пармезана, докато маслото се разтопи. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Отгоре намажете с готовите гъби и техния сос и със ситно нарязаните листеца магданоз и босилек. С помощта на белачка за зеленчуци настържете допълнително пармезан отгоре и сервирайте веднага.