fbpx

#MeatLessMonday: предизвикателството е прието

Честит безмесен понеделник на всички! Днес сме щастливи да споделим две много важни неща. Важно нещо 1: включваме се трайно в едно от най-смислените движения в последните години и ще постараем да го подкрепяме както можем от тук нататък. Това е предишната ни статия за #MeatLessMonday, а по-долу ще разбереш как се включваме в движението.

Щастливи и горди сме, че повечето продукти на Kikkoman са с веган сертификат: Kikkoman естествено ферментирал соев сос, Kikkoman LIGHT, Kikkoman Тамари, а всички останали са подходящи за вегани. И тук идва ред на важно нещо 2: създадохме специална секция в категорията Рецепти, посветена на безмесните ястия, където ще може да се насладите на всички Kikkoman решения за вегетарианци и вегани. А всеки следващ месец ще някой от понеделниците няма да е просто поредното начало на нова седмица, а ще е нашият #MeatLessMonday с нова порция безмесни рецепти!

Ще се включиш ли? 😊

Сега, нека да разгледаме идеята и историята на тези прекрасни #MeatLessMondays!

“Безмесен понеделник” или #MeatLessMonday е международна кампания, която насърчава хората да не ядат месо в понеделник, за да подобрят здравето си и здравето на планетата. И тези две причини – здравословната храна и здравата планета, са достатъчно основателни, за да приемем това предизвикателство. Яденето на по-малко месо и по-здравословни храни на растителна основа може да помогне за намаляване на случаите на предотвартими хронични заболявания, запазване на ценни земни и водни ресурси и борба с изменението на климата.

Простото послание „без месо в понеделник” или да пропускате месото поне веднъж седмично работи, защото регулярно ни дава сигнал да направим нещо конкретно именно в понеделник, а според редица изследвания това е денят, в който хората са най-отворени за положителни промени. Започвайки всяка седмица практикуването на “безмесен понеделник”, може да помогне да ядем повече плодове, зеленчуци и растителни ястия и през останалата част от седмицата.

#MeatLessMonday е основан през 2003 г. от Сид Лернър, основателят на The Monday Campaigns, съвместно с Центъра за жизнено бъдеще на Джон Хопкинс. Той насърчава американците да вземат по-здравословни решения в началото на всяка седмица.

Погледът към статистиката показва колко голямо влияние може да има този прост акт. За всеки пропуснат бургер пестим енергия, достатъчна да зареждаме телефоните си за 4,5 години и достатъчно вода за пиене в продължение на 3 години.

Освен това, ако всеки в САЩ не яде месо или сирене само един ден в седмицата, това би било равносилно на изкарване на 76 000 000 коли извън пътя.

И накрая, дори и този списък да е безкраен, да не ядем месо един ден седмично спестява 23 212 галона вода годишно. Това е достатъчно, за да живеят 64 души в продължение на 1 година.

#MeatLessMonday съсредоточава инициативата си в понеделник по няколко причини. Сряда и петък са традиционно дни за пост сред католици и православни християни. Понеделник обикновено е началото на работната седмица, денят, в който хората се връщат към седмичната си рутина. Навиците, преобладаващи през уикенда, могат да бъдат забравени и заменени с други. Седмичното напомняне за рестартиране на здравословни навици насърчава успеха.

Премахването на месо от дневното меню веднъж седмично е полезно не само за планетата, но и за нашето здраве. Многобройни проучвания показват, че диетите на растителна основа са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и затлъстяване, както и с по-дълъг живот.

Сега, независимо дали приемате предизвикателството #MeatLessMonday, бихме искали да споделим с вас някои от любимите ни рецепти без месо Kikkoman:

Тамари киш с едамаме и тофу

Kikkoman брускети

Омлет със спанак и гъби

Още безмесни Kikkoman рецепти и идеи може да намерите тук: #KikkomanMeatLess

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.