fbpx

Зеленчуци със зелен сос за лека вечеря

Досещам се често за инициативата “Безмесен понеделник” и я спазвам, когато мога, признавам, че не съм много последователна. Но който се интересува ще кажа защо е полезна: защото след обилното хранене през уикенда, когато сме му отпуснали двата края и сме хапвали до насита, да дадем на стомаха, и на целия си организъм един разтоварващ ден, с по-лека храна. Второ, в миналото нашите родители и дядовци, и баби не са яли месо всеки ден, днешната модерна цивилизация ни наложи неусетно и без да искаме този модел на хранене. А ето, това е добър начин да отвикнем от месото-всеки-ден. Та, който може да пробва и да постоянства 🙂

За всички, които я спазват “Meatless Monday”, ето днешната ми рецепта: зеленчуци със зелен японски сос. Истинска вкусотия е, обещавам ви, а принос за това имат: пресните продукти и специфичния приятен и дълбок вкус на естествения Кикоман соев сос.

Продукти:
100 г зелен боб
2 малки моркова
2 малки тиквички
200 г бяла ряпа
200 г цвекло
8 стръка аспержи (праз)
1 с.л. зехтин
1 с.л. Кикоман соев сос

За зеления сос:

3 с.л. Кикоман соев сос
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
1 малка глава бял кромид лук
1/2 връзка кориандър
20 стръкчета магданоз
2 стръкчета мента
черен пипер – една щипка
1 с.л. стопено масло
2 с.л. натрошени на едро лешници

Приговяне:

Обелваме и измиваме зеленчуците, нарязваме ги на едри парчета. В уок тиган загряваме зехтина и соевия сос и ги изпържваме за 8 минути – първо морковите, цвеклото и рятата, а на тиквичките, зеления грах и аспержите им трябват около 6 минути. Разбъркваме ги периодично. Имайте предвид, че зеленчуците трябва да останат хрупкави.

Приготвяме соса като взимаме една голяма купа и в нея слагаме: измитите и нарязани ситно кориандър и магданоз и лука. Добавяме соевия сос, маслото, лимоновия сок и разбиваме добре с бъркалка, докато се получи хомогенна смес.

Поднасяме зеленчуците топли в отделни купички. Всяка порция заливаме със соса и поръсваме с лешниците.

Още по-диетичен вариант е ястието да бъде поднесено със задушена киноа, а за традиционалистите – със семпъл ориз.

Да ви е сладко!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *