fbpx

Шоколад и ядки: божествена комбинация

Време е за малко сладко вълшебство!

Зимата със сигурност вече е тук. Дойде времето да се настаните удобно на дивана и може би да изгледате любимия си сериал. Това е и време да се поглезим, така че сега се фокусираме върху десертите! Малко места имат такава страст към ядковите и шоколадови лакомства като Европа. Десертите са неизменна част от културата и традициите в много европейски страни – от Белгия, страната на шоколада, до Франция, с нейните вкусни шоколадови торти и суфлета. Комбинацията от шоколад и ядки е издигната на почит, на нас ни е любима и днес искаме да ви покажем колко разнообразна може да бъде тя!

Лешниците и шоколадът: най-добрите приятели на човека

От кадифената мекота на мус до декадентското удоволствие от пралините, лешниците придават своя уникален земен вкус и деликатна хрупкавост на безброй шоколадови изкушения. Италия е родното място на две световноизвестни творения: “Gianduja”, кремообразна паста, която може да се консумира или като мазане, или като пралини, и шоколадовата лешникова конфекция “Baci”, пълна с цели лешници. Вкусните швейцарски “Nusstörtli”, малки тарти с шоколад и лешници, са класика. А в Германия “Nussecken”, където шоколадът и лешниците се сливат във вкусно дуо, се считат за абсолютна наслада.

Бадеми и шоколад: комбинация от рая

Те имат специално място в европейската десертна култура с фината си горчивина и хрупкава хрупкавост. Много страни имат своя собствена версия на шоколадово-бадемова торта. Бадемите придават нотка елегантност и изтънченост на различни десерти. Италианските “Cantuccini”, апетитни бадемови бисквити, често покрити с шоколад, също са много популярни извън границите на страната.

Орехите: истинската хранителна сила

С вкус, напълно различен от този на лешници и бадеми, те предлагат маслен, богат вкус. Те са особено популярни в десерти като баклава, която се състои от слоеве бутер тесто и сладък сироп. Шамфъстъкът също е любим в този сладък десерт. През последните години шамфъстъкът се радва на ренесанс и е доказателство за непрекъснато развиващата се десертна култура в Европа. Когато сте в Италия, никога не трябва да пропускате богат сладолед от шамфъстък – и не забравяйте да го комбинирате с топка шоколадово сладолед!

Черешката на тортата: шоколад и кестени

Независимо дали под формата на сочна шоколадова торта, пралини или мус, кестените придават специална нотка на всеки сладкиш. От френското порто Mont Blanc до италианската торта Castagnaccio, тази комбинация предлага по нещо за всеки любител на сладкото.

Както можете да видите, има безброй вълнуващи идеи за десерт! Може би се чудите как Kikkoman се вписва в картинката. Вярвате или не, соевият сос и шоколадът са непобедима комбинация и доставят истински умами празник :-), който просто не бива да пропускате! Подготвили сме ви няколко ядково-шоколадови рецепти, за да направите уютния зимен сезон още по-сладък. Кой знае, може би дори ще намерите новата си любима рецепта сред тях.

Коледна торта с карамел от сп. GRAZIA

Шоколадово брауни с карамел и соев сос Kikkoman, забъркано от Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft

Шоколадови ябълки (видео)

Пудинг с банан и авокадо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *