Най-спокойната нощ в годината наближава и все повече в главате ни се рее ароматът на най-вкусните Коледни сладкиши. Днес споделяме един наистина изящен и изумително вкусен “чийзкейк“ без печене, приготвен от кашу върху леко осолена ядкова основа, полят с шоколадово-карамелен топинг, обогатен с неповторимия умами вкус на Kikkoman. Прекрасни Коледни празници, изпълнени с радост, любов и споделени моменти с любимите хора!
Детайли
8 човека
40 минути
60 минути
3464 kJ / 828 kcal
1 нощ
Съставки за основата
50 г сушени кайсии
20 г сушени боровинки
20 г стафиди
100 г кашу
40 г овесени ядки
2 с.л. фъстъчено масло
Съставки за кашу плънка
400 г кашу
400 мл кокосова сметана
125 мл сироп от агаве
125 мл кокосово масло
1 лимон
1 с.л. ванилов екстракт
Съставки за заливка
100 г захар
50 мл гореща вода
100 мл кокосово мляко
40 г кокосово масло
40 г черен шоколад
Приготвяне
- Накиснете кашуто във вода и го оставете за една нощ.
- Смесете всички съставки за основата, докато се образува гъста, лепкава маса. Разпределете я върху формата за торта, загладете и притиснете здраво към дъното и стените на формата. Поставете в хладилника.
- Прехвърлете кашуто в блендер, добавете кокосовата сметана, сиропа от агаве, кокосовото масло, сока от 1 лимон и екстракта от ванилия. Блендирайте, докато получите гладка смес. Добавете лимонова кора и разбъркайте. Изсипете сместа върху готовата основа. Сложете в хладилника да стегне за няколко часа.
- Загрейте захарта с вода в тенджера с дебело дъно. Не бъркайте, просто завъртете тенджерата, докато захарта се разтопи и започне да покафенява леко. Добавете кокосовото масло и внимателно разбъркайте, докато сместа стане гладка. Добавете кокосовото мляко, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman и ситно нарязания шоколад. Разбъркайте, докато се смесят и се образува сос.
- Изсипете охладения сос върху “чийзкейка” с кашу.