В духа на Коледните празници и нашата традиция декември да е посветен на сладките изкушения в кухнята, споделяме тази специална рецепта на Теди Титова от Домашни вкусотии за коледен чийзкейк без печене, а с охлаждане. Изберете любимите си бисквити, заредете се с фъстъци, още няколко съставки, които ще видите по-долу, и не забравяйте да имате под ръка естествено ферментирал соев сос Kikkoman и Kikkoman LIGHT с по-малко сол. Весела Коледа!
Детайли
Порции
6 човека
Време за подготовка
30 минути
Време за охлаждане
8 часа
Съставки
300 г бисквити
120 г масло
150 г сурови фъстъци
100 г кафява захар
200 мл прясно мляко
Съставки за заливката
100 г кафява захар
200 мл прясно мляко
фъстъци
бисквити
Приготвяне
- Първата стъпка от рецептата за този коледен чийзкейк е смилането на бисквитите в блендер. Те трябва да станат на трохи. Към тях се добавя маслото и отново се смесват добре. Разпределят се на дъното на тава с размер 24 см. Охлаждат се в хладилник, докато се приготвят следващите етапи от рецептата.
- Продължаваме с лекото запичане на фъстъците. Когато се запекат, към тях се слага кафявата захар. Захарта започва да се карамелизира, а когато това се случи, се слага соев сос Kikkoman LIGHT с по-малко сол. Веднага след него се изсипва и млякото. Карамеленият топинг стои на ниска тепература на котлона, докато се сгъсти. Разпределяме върху бисквитената основа и отново слагаме в хладилника.
- Приготвянето на крема започва с разбиването на сметаната до получаване на пухкав крем. В подходяща купа се слага маскарпонето, крема сиренето и сметаната. Не пропускаме канелата. Бъркаме внимателно, докато получим идеален крем. Кремът се разпределя върху основата от бисквити и карамелени фъстъци. Охлаждаме за 8 часа нашия чийзкейк.
- Приготвянето на заливката започва с карамелизирането на захарта. Към нея се добавя естествено ферментирал соев сос Kikkoman, а след него и млякото. Разпределяме заливката върху чийзкейка ни. Декорираме с фъстъци и натрошени бисквити.