Соев сос и в десерта, защо не? Издигнете соления карамел на следващото ниво, като му добавите соев сос Kikkoman LIGHT. Карамелът със соев сос е богат на умами вкус и чудесно си подхожда със сладолед, чийзкейк и различни видове пай. А от сп. GRAZIA приготвиха специално за Коледа тази уникална торта със заливка от карамел с Kikkoman LIGHT.
Детайли
Порции
8 парчета
Време за подготовка
20 минути
Време за печене
45 минути за 1 блат
Съставки за 1 блат – рецептата е с 2 блата
1 ч.ч. бяла захар или общо 2 ч.ч. за двата блата
1 ч.ч. кисело мляко или общо 2 ч.ч. за двата блата
1 ч.ч. орехи или общо 2 ч.ч. за двата блата
1 ч.ч. бяло брашно или общо 2 ч.ч. за двата блата
1 пакетче бакпулвер или общо 2 пакетчета за двата блата
Съставки за карамела
1 ч.ч. карамелени бонбони
3 с.л. соев сос Kikkoman LIGHT
60 г масло
ванилов екстракт
Приготвяне
- Пригответе първо 2 орехови блата. Смелете орехите в кухненски робот. В купа разбъркайте киселото мляко със захарта. Добавете останалите съставки и отново разбъркайте добре.
- Подгответе си кръгла тавичка с размер 22 см. Облечете дъното и стените с хартия за печене. Така по-лесно ще извадите готовия десерт от формата.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Готовия орехов блат оставете да изстине напълно.
- Пригответе крема, като смесите крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. Разделете сместа и намажете по средата и отгоре.
- Пригответе карамелената заливка: в малка тенджера на средно силен огън добавете маслото и карамелените бонбони. Бъркайте постоянно. Когато бонбоните се разтопят, свалете от огъня и добавете ванилията и соевия сос Kikkoman LIGHT.
- Украсете с печени лешници и орехи. Може да декорирате още и с бонбони лакта. Съхранявайте на студено.