Детайли
Порции
12
Време за приготвяне
1 час
необходими продукти За браунито:
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
250 г масло
100 г тъмно какао
4 бр. яйца
1 с.л. соев сос Kikkoman
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
необходими продукти за карамела:
150 г захар
25 мл вода
70 мл мляко
70 мл течна сметана
1 с.л. соев сос Kikkoman
Приготвяне
- Започваме като в стъклена купа смесваме захарта, какаото и маслото. Слагаме в микровълновата фурна и оставяме да се разтопи, като разбъркваме периодично. Към сместа прибавяме соевия сос, ванилията и бакпулвера. Започваме да разбъркваме с миксера, като прибавяме първо брашното, а след това последователно, едно по едно яйцата.
- Готовата смес прехвърляме в тавичка с размери около 30 х 20 см, предварително застлана с хартия за печене. Заглаждаме добре и пъхаме във фурната да се пече на 170° за около 40 минути. Проверяваме готовността на браунито с клечка. Оставяме браунито да се охлади напълно и се захващаме с карамела.
- Смесваме млякото и сметаната и ги загряваме до точка на кипене. На съседен котлон поставяме захарта и водата в касерола да покъкрят, като в последствие ще започнат да се карамелизират. Раздвижвайте касеролата с кръгови движения, но не бъркайте самия карамел, за да не се кристализира. Щом се оцвети равномерно, дръпваме от огъня и прибавяме топлите мляко и сметана. Сместа ще се запени първоначално, но върнете на вече изгасения котлон, за да може да се отпусне постепенно. Прибавете соевия сос и малко по-късно може да разбъркате карамела със силиконова шпатула.
- Сервираме браунито нарязано на квадрати, с топка ванилов сладолед и поръска от соления карамел и ядки по желание.
Съвет: Използвайте класическия соев сос при приготвянето на десерти, за да удължите усещането за онази специфична сладка нотка, която превръща шоколада в любимото ни изкушение. И се насладете на уникалния послевкус, в който вече се усеща и умами отенъкът на Kikkoman.
Рецептата е на Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft