fbpx

Шоколадово брауни с карамел и соев сос Kikkoman

Детайли

Порции

12

Време за приготвяне

1 час

необходими продукти За браунито:

  • 2 ч.ч. захар

  • 1 ч.ч. брашно

  • 250 г масло

  • 100 г тъмно какао

  • 4 бр. яйца

  • 1 с.л. соев сос Kikkoman

  • 1/2 пакетче бакпулвер

  • 1 ванилия

необходими продукти за карамела:

  • 150 г захар

  • 25 мл вода

  • 70 мл мляко

  • 70 мл течна сметана

  • 1 с.л. соев сос Kikkoman

Приготвяне

  • Започваме като в стъклена купа смесваме захарта, какаото и маслото. Слагаме в микровълновата фурна и оставяме да се разтопи, като разбъркваме периодично. Към сместа прибавяме соевия сос, ванилията и бакпулвера. Започваме да разбъркваме с миксера, като прибавяме първо брашното, а след това последователно, едно по едно яйцата.
  • Готовата смес прехвърляме в тавичка с размери около 30 х 20 см, предварително застлана с хартия за печене. Заглаждаме добре и пъхаме във фурната да се пече на 170° за около 40 минути. Проверяваме готовността на браунито с клечка. Оставяме браунито да се охлади напълно и се захващаме с карамела.
  • Смесваме млякото и сметаната и ги загряваме до точка на кипене. На съседен котлон поставяме захарта и водата в касерола да покъкрят, като в последствие ще започнат да се карамелизират. Раздвижвайте касеролата с кръгови движения, но не бъркайте самия карамел, за да не се кристализира. Щом се оцвети равномерно, дръпваме от огъня и прибавяме топлите мляко и сметана. Сместа ще се запени първоначално, но върнете на вече изгасения котлон, за да може да се отпусне постепенно. Прибавете соевия сос и малко по-късно може да разбъркате карамела със силиконова шпатула.
  • Сервираме браунито нарязано на квадрати, с топка ванилов сладолед и поръска от соления карамел и ядки по желание.

Съвет: Използвайте класическия соев сос при приготвянето на десерти, за да удължите усещането за онази специфична сладка нотка, която превръща шоколада в любимото ни изкушение. И се насладете на уникалния послевкус, в който вече се усеща и умами отенъкът на Kikkoman.

Рецептата е на Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *