fbpx

Тайният вкус на Kikkoman

Кикоман соевият сос не случайно е първенец сред соевите сосове. Кулинарите, които го използват, споделят, че са впечатлени от изключителността на състава му. Той е универсален, защото отлично се съчетава, както с екзотичните рецепти на Азия, така и с европейските кулинарни традиции. Нещо повече – соевият сос на Кикоман се използва и в тестото за палачинки, пици и хляб, и дори в сладкарството като с него се приготвят много десерти .

Да си припомним историята му – официално началото на Кикоман се дава през XVII век, когато две японски фамилии – Моджи и Таканаши – започнали да го произвеждат. За да съм исторически точна, трябва да знаете, че соевият сос в Япония попада от Китай. Летописите сочат, че в Поднебесната Империя той е бил познат още преди две хиляди и петстотин години. Разбира се, японците променят рецептата, но и досега точният състав и пропорции в Кикоман соевите сосове се пази в тайна.

Основно в състава му влиза соя, вода, пшеница, много малко сол и… главната съставка – време и търпение. За да се получат повече от 300 аромата в един продукт е нужно около година, за да се смесят и балансират всички съставки в соса. Уникалността на Кикоман е естествения произход на всички съставки и абсолютната липса на добавки или оцветители – всичко се получава чрез производствения процес, основан на метода на естествената ферментация.

 Ето и малко цифири:

Калорийност на Кикоман соевия сос – 73 кКал.
Белтъчини – 10 г
Въглехидрати –  3,0 г в това число захар – 0,5 г
Мазнини – 0 г
Натрий –  6.760 мг

В България на пазара може да намерите: Кикоман соев сос класик, Кикоман соев сос лайт, Кикоман Теряки Марината, Кикоман Марината Терияки с мед и чесън, Кикоман Уок сос, Кикоман Терияки Марината сладък и Тамари Кикоман соев сос без глутен .

Снимката е от 2015 г. от  Black&White Special Edition Kikkoman event с кулинарния магьосник Дарин Стойков. Кулинарната демонстрация беше специално организирана за журналисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *