fbpx

Тайният вкус на Kikkoman

Кикоман соевият сос не случайно е първенец сред соевите сосове. Кулинарите, които го използват, споделят, че са впечатлени от изключителността на състава му. Той е универсален, защото отлично се съчетава, както с екзотичните рецепти на Азия, така и с европейските кулинарни традиции. Нещо повече – соевият сос на Кикоман се използва и в тестото за палачинки, пици и хляб, и дори в сладкарството като с него се приготвят много десерти .

Да си припомним историята му – официално началото на Кикоман се дава през XVII век, когато две японски фамилии – Моджи и Таканаши – започнали да го произвеждат. За да съм исторически точна, трябва да знаете, че соевият сос в Япония попада от Китай. Летописите сочат, че в Поднебесната Империя той е бил познат още преди две хиляди и петстотин години. Разбира се, японците променят рецептата, но и досега точният състав и пропорции в Кикоман соевите сосове се пази в тайна.

Основно в състава му влиза соя, вода, пшеница, много малко сол и… главната съставка – време и търпение. За да се получат повече от 300 аромата в един продукт е нужно около година, за да се смесят и балансират всички съставки в соса. Уникалността на Кикоман е естествения произход на всички съставки и абсолютната липса на добавки или оцветители – всичко се получава чрез производствения процес, основан на метода на естествената ферментация.

 Ето и малко цифири:

Калорийност на Кикоман соевия сос – 73 кКал.
Белтъчини – 10 г
Въглехидрати –  3,0 г в това число захар – 0,5 г
Мазнини – 0 г
Натрий –  6.760 мг

В България на пазара може да намерите: Кикоман соев сос класик, Кикоман соев сос лайт, Кикоман Теряки Марината, Кикоман Марината Терияки с мед и чесън, Кикоман Уок сос, Кикоман Терияки Марината сладък и Тамари Кикоман соев сос без глутен .

Снимката е от 2015 г. от  Black&White Special Edition Kikkoman event с кулинарния магьосник Дарин Стойков. Кулинарната демонстрация беше специално организирана за журналисти.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.