Първата седмица след пълните маси за Коледа и Нова година все още се чувствам преяла с вкусна храна и препълнена с весели срещи с роднини и приятели. Но, животът продължава и през 2016, и то, ако може да е по-добър, макар и със същото темпо – работа, готвене, почивка, празници, делници. Нека не забравяме, че готвенето не е досадна работа, а празник за тялото и стомаха. Няма да се уморя да го повтарям и с това ви давам втората си рецепта за 2016: Бързи хлебчета със соев сос.
Преди няколко седмици писах, че соевият сос може да бъде чудесна добавка към много видове тесто. Той замества солта и дава специфичен аромат на печивото. Дадох ви две идеи в тази насока за тесто за палачинки и и пици.
Нека днес замесим и опечем бързи хлебчета със соев сос Кикоман лайт.
250 г брашно
125 г масло
1 яйце
2 с.л. соев сос Кикоман
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в тава/купата в миксера и правим кладенче. Наливаме 2 с.л. соев сос Кикоман, прибавяме нарязаното на кубчета масло. Омесваме тестото, докато стане на трохи. Прибавяме жълтъка и продължаваме да месим като оформяне на руло и го оставяме в хладилника за 30 минути.
Изваждаме го, нарязваме рулото на топки, оставяме ги да престоят на масата 15 минути и ги изпичаме във фурната. Преди това можем да ги поръсим със сусам или маково семе по желание. Печем във фурната за около 30 минути на умерена температура.